Viimeisen parin viikon sisään ollaan treenattu lähinnä jälkikokeen eri osa-alueita ja paimennusta. Viime viikolla käytiin tiistaina paimentamassa Susannan luona Kokkolassa. Otettiin ensimmäinen kierros lampailla aidasta irroituksia, jotta Fisu saisi kokemusta lähityöskentelystä. Meni ihan kivasti, ei tehnyt yhtään syöksähdystä lampaita päin ja uskalsi mennä irroittamaan aidasta. Toinen kierros oltiin sitten pellolla hiehojen kanssa. Fisu on nähnyt nämä samat hiehot viimeksi keväällä, jolloin oltiin sisällä, ja Fisua jännitti kovasti. Nyt, kun tilaa oli enemmän, niin meno oli aivan eri näköistä. Fisu hoksasi välittömästi, mitä hiehojen kanssa kuuluu tehdä, ja teki ihan mainiota poispäinajoa. Päiden puolelta ei uskaltanut kohdata nautoja yksin, eli peruskuljetusta ei voitu tehdä, mutta poispäinajo ja flänkeillä ohjaaminen sujuivat kivasti. Olin kieltämättä aika iloisesti yllättynyt, että tajusi nyt nautojenkin paimennuksen päälle.

Myös lauantaina käytiin paimentamassa, tällä kertaa Laihialla. Otettiin nytkin teemaksi lähityöskentely, kun se tuntuu olevan meidän isoin ongelma. Ekalla kierroksella irroiteltiin lampaita aitauksen reunoista ja säänsuojasta. Nurkista irroittaminen sujui nyt hyvin, mutta katoksen alta irroittaminen oli ihan tosi vaikeaa. Fisun ongelmana on se, että se ei käännä kunnolla katsetta pois lampaista mennessään häkkiin/muuhun ahtaaseen tilaan, jolloin lampaat eivät uskalla väistää sitä kunnolla ja saattavat uhitella. Paineella saisin kääntämään paremmin päätä pois, mutta toisaalta, Fisu tarvitsisi enemmän itseluottamusta ahtaassa tilassa työskentelyyn, eikä liika paine missään nimessä auta siihen. Tehtiin nyt niin, että menin Fisun kanssa sen tueksi ja autoin. Toisella kierroksella tehtiin jakoa pienessä aitauksessa. Ei olla jaettu aiemmin näin pientä laumaa (6 uuhta), ja näitä lampaita ylipäätään ei ole pahemmin jaettu, joten vaikeaa oli. Kertaalleen saatiin hyvä jako ja laumat selvästi erilleen, mutta Fisun pitäessä toista laumaa tuli toiset lampaat mun selän takaa mukaan. Muutama muukin väli saatiin aikaiseksi, mutta laumat yhdistyivät ennen kun sain Fisun kunnolla pitämään kumpaakaan. Fisun kanssa jakaminen on vielä vaikeaa, se ei oikein ymmärrä ideaa ja on ihmeissään, kun laumoja on kaksi ja meinaa välillä vaihtaa itsekseen. Jatkettiin sitten jakojuttua häkillä, jotta saataisiin koiralle paremmin myytyä ajatusta kahdesta erillisestä laumasta. Puolet lampaista laitettiin häkkiin ja puolet ulkopuolelle häkissä olevian viereen. Tein häkin aidalla laumojen väliin raon ja kutsuin koiran siihen, ja lähdettiin kuljettamaan vapaana olevaa laumaa selvästi eri paikkaan häkin luota. Näin saatiin pari ihan onnistunutta jakoa. Tehtiin myös muutama kierros häkissä sisällä siirtymisiä lauman taakse. Nämä meni nyt paremmin kuin viimeksi, kun vain puolet lampaista oli häkissä ja tilaa oli enemmän.

Treffattiin Laihialla myös sukua, kun Stepin sisko Liinu oli mukana paimennustreeneissä. Liinua en muista nähneeni kyllä tosi moneen vuoteen! 

IMG_1474.jpg

Jälkeä ollaan myös treenattu ahkerasti. Maanantaina viime viikolla kävin KaKon jälkitreeneissä. Saatiin vieraan talloma jälki, jonka kulusta en tiennyt mitään. Jälki oli 750m pitkä, 5 keppiä, vanheni kaksi tuntia. Jana oli noin 30m ja lähti vasemmalle. Jälkien vanhetessa treenattiin esineet. Otin kaksi esinettä hajunhakuina ja viimeisen lähiesineen suorana lähtyksenä. Tämä meni aika kivasti, vaikka ei juurikaan tuullut ja jouduin hajunhauissa menemään aika lähelle. Lähiesineen löysi heti suoralla pistolla. Jälki meni vähän niin ja näin. Jana oli aivan kamala, nyt olen selvästi saanut Fisun virettä janalla laskettua vähän liikaakin, koska lähti nyt kävellen ja meni ehkä 10m suoraan, ja sen jälkeen alkoi poukkoilemaan sivusuunnassa. Sinkoamisessa on sentään se hyvä, että menee aika pitkälle suoraan. Sitten, kun lopulta päästiin jäljelle asti, otti sen hienosti oikein ja lähti jäljestämään nätisti. Pysyi hyvin jäljellä vaihtelevasta maastosta huolimatta, yhdessä kulmassa pyöri suht pitkään mutta selvitti senkin itse. Yhden kepin jätti vaikka oli aivan suoraan jäljen päällä, palautin takaisinpäin ja vaadin nostamaan. 

Torstainakin tehtiin jälkeä, talloin lähimetsään 660m pitkän jäljen, jossa teemana vaihteleva maasto. Jäljen alkuosa kulki sellaisen erikoisen maakuoppa/poteroalueen läpi, ja sinne olin laittanut yhden kepin ja yhden kulman. Lisäksi yksi keppi oli risukasassa, ja loppuosa jäljestä risteili ison ja vilkaasti käytössä olevan lenkkipolun yli pariin kertaan. Jana oli noin 20m ja vasemmalle. Nyt jana meni tosi hienosti, aivan piikkisuoraan ja nappasi jäljen heti vasemmalle. Alkupää jäljestä meni ihan tosi nätisti, poteron reunalla oleva keppi löytyi ja kulma hankalassa kohdassa meni hyvin. Myös risukasakeppi löytyi. Sen sijaan suoralla jätti kepin, vaikka oli aivan päällä, enkä itsekään muistanut, missä keppi oli tarkalleen. Tämä tuntuu nyt olevan jo tapa, Fisulta on nyt jäänyt kaikki kepit ns. helppoihin paikkoihin, suoralla helpossa maastossa. Ei vissiin joudu keskittymään jäljestämiseen ja menee huolimattomasti. Loppujäljestä pyöri vähän yhdessä kulmassa lähellä polkua, olisiko saanut hajua jostain harhasta. Kaikki muut kepit kyllä nosti.

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202017-08-23%20kell

Perjantaina käytiin tottistelemassa. Otin seuraamista, siinä hinkkasin nyt käännöksiä ja yleistä tekniikkaa. Vähän on seuraaminen päässyt villiintymään tauon aikana, mutta ihanan nopeasti se myös palautuu normaaliksi. Noutoa tehtiin isolla kapulalla, ollaan nyt sitä treenattu kotonakin erillisenä juttuna. Jaksaa kyllä kantaa kapulaa eikä nostossakaan ole ongelmaa, mutta luovutus on vaikea. Tuo kapulan liian lähelle, eikä sitten pysty istumaan normaalissa luovutusasennossa, vaan joutuu nojaamaan kapulalla mun jalkoihin. Olen nyt tehnyt niin, että autan käskemällä istumaan vähän ennen kun on liian lähellä, jolloin jää kauemmas ja luovutus on parempi. Hypyt tehtiin ilman kapulaa ihan vaan lelun kanssa. Eteenmenossa hinkattiin taas seuraamista, ja kertaalleen sai tehdä eteenmenon kisamaisesti, eli käskin maahan ja kävelin luokse. Hyvin totteli maahanemnoa.

Sunnuntaina treenattiin pieni esineruututreeni, kun tuuli niin hyvin. Otin neljä esinettä, joista ekalle hajunhaku ja muut valmiina. Hajunhaussa sai tosi kaukaa jo hajun, ja menin lähetyslinjalle takaisin lähettämään. Toka oli vähän vaikeampi, lähti huonosti ja jäi eteen pyörimään. Otin sitten uudestaan sivulle, lähetin ja ennen kuin ehti himmaamaan, huusin perään "mene", jolla jatkoi suoraan ja löysi. Juuri tälläisiä oikea-aikaisia löytöjä suoran piston jälkeen tarvittaisiin! Kaksi seuraavaa esinettä löytyi hienosti suorilla pistoilla ilman apuja. 

Tiistaina käytiin taas tottistelemassa. Nyt otin ensin paukut sekä makuussa että seuraamisessa, niissä ei ollut mitään ihmeellistä. Sitten jääviä pariin kertaan kaikkia palkkaillen, ja kertaalleen luoksetulot maasta ja seisomasta. Tulee alkumatkan aivan älyttömän lujaa, mutta alkaa hidastamaan jo aika voimakkaasti ennen kun on edessä. Tähän pitäisi puuttua. Sitten noutoa, mitään eroa aiempaan nähden ei ollut, eli edelleenkään ei osaa pitää isoa kapulaa luovutuksessa niin, että ei nojaisi mun jalkoihin. Eteenmeno tehtiin nyt pallolle. 

Tänään treenattiin taas jälkeä, päätin, että nyt tehdään vika pitkä jälki ennen kokeita. Jälki oli kivassa avoimessa maastossa, 930m pitkä, 2h vanha, jana 30m ja lähti oikealle. Keppejä kuusi ja kulmia monta, ja muutama isomman polun/metsätien ylitys. Jana oli nyt kohtalainen, meni ehkä 20m aivan suoraan ja sitten alkoi kaartamaan oikealle, sai vissiin jo hajua jäljestä. Nappasi hyvin varman oloisena oikeaan suuntaan. Eka keppi nousi hyvin, mutta tokan kepin yritti taas jättää, mur! Taas sama homma, keppi oli pitkällä suoralla helpossa kohdassa, josta pyyhälsi ohi reagoimatta. Otin takaisinpäin ja laitoin uudestaan, ja nyt en päästänyt kun yritti lähteä kaahottamaan, vaan päästin vasta kun haisteli oikeasti syvältä maasta jälkeä. Nyt löytyi keppikin. Muuten jälki menikin tosi hyvin, kaikki kulmat selvitti helposti, tienylityksissä ei ollut mitään ongelmaa ja muut kepit nosti itse. 

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202017-08-23%20kell