Taas on se aika vuodesta kun kerään yhteen kuluneen vuoden tärkeimmät tapahtumat ja mietin alustavat suunnitelmat seuraavalle vuodelle. Vuosi 2015 on ollut varsin tapahtumarikas niin koirajutuissa kuin muutenkin elämässä. Harrastuskoirien kokoonpano on muuttunut Saran alkaessa jäädä eläkkeelle aktiivisesta treenaamisesta ja kisaamisesta ja samaan aikaan nuori lupaus Fizz on startannut ensimmäisen kerran virallisissa kilpailuissa. Itse olen saanut viettää ensimmäisen kesän "oikeissa töissä" eläinlääkärinä, asunut lähes 3kk täysin vieraalla paikkakunnalla ja reissannut keväällä 3 viikkoa Intiassa.

Vuodeksi 2015 Sara lupasi ja toteutti seuraavat asiat:

 • rallytokon korkkaus virallisissa kisoissa ja siinä eteminen niin pitkälle kun ehditään. Sara starttasi ensimmäisen kerran rallytokossa helmikuussa 2015, ja kisasi yhteensä 6 koetta saavuttaen koulutustunnukset RTK1 ja RTK2
 • treenihömppäillä tokoa, agilitya, pk-juttuja ja paimennusta mielenvirkistyksenä. Sara on saanut treenata tokoa ja agilitya oikeastaan melkein joka kerta kun treenaan muidenkin kanssa, mutta mitään fyysisesti raskasta treeniä se ei enää kestä. Pk-jutuista Sara on saanut tehdä esineruutua, ja on kauhean tohkeissaan siitä. Paimentamaan Sara ei päässyt.
 • Pysyä terveenä. Terveenä on pääasiassa pysynyt, ja Sara on edelleen ihan reipas ja jaksaa lenkkeillä hyvin. Kesällä jouduin paikkaamaan puremahaavan ja siihen söi antibioottikuurinkin, mutta muuta ihmeellistä ei ole onneksi tullut.

Saran muistoja vuodelta 2015 kuvien muodossa

11247603_10153456388146170_5154174829520

11351223_10153373712101170_2325217468645

IMG_9710.jpg

Stepin suunnitelmat vuodelle 2015 oli:

 • mikäli kroppa kestää, niin kisataan vielä agilitya tavoitteellisesti ja osallistutaan SM- ja MM-karsinatakarkeloihin. Tämä toteutui, ja olikin taas kerran hieno vuosi agilityssa. Keväällä saatiin hyvissä ajoin SM- ja karsintanollat kasaan, Oulun SM-kisoissa Step selvitti taas kerran tiensä SM-finaaliin ja sielläkin teki todella hienon radan, harmillisesti pudoten puomilta. Karsinnoissa ekaa kertaa ikinä saatiin karsintapisteitä, Step juoksi viideltä radalta 3 nollaa ja PM-joukkuepaikka jäi okserin riman päähän. Loppusijoitus MM-karsinnoissa oli 12./142 oli Stepin uran paras. MM-karsinnat jäivät Stepin viimeisiksi kisoiksi, kun Stepin hyppääminen on muuttunut koko ajan vaivalloisemmaksi ja se liikkuu jäykästi treenien jälkeen.
 • tokossa osallistuminen SM-kisoihin ja Norjan reissu haaveena. Stepillä oli taas kerran huikea vuosi tokossa. SM-kisoihin osallistuttiin ja päästiin finaaliin, ja taas kerran Step teki vuoden tärkeimmissä kisoissaan kaksi 1-tulosta hienoilla suorituksilla ja yhteistuloksissa sija 9./94. Lokakuussa reissattiin kahden ystävän kanssa Norjan sijaan Tanskaan, ja siellä Step kisasi 1-tuloksen arvoisesti saavuttaen Tanskan ja Pohjoismaiden TVA-arvot.
 • pk-puolella tavoitteena EK:sta kaksi puuttuvaa 1-tulosta ja KVA. JK3 jos saadaan koepaikka. EK-kokeissa kisattiin kaksi kertaa, bordercollieiden rotumestaruuskisoissa keväällä 1-tulos jäi muutaman pisteen päähän harmillisen haastavasta esineruudusta johtuen, josta Step löysi vain yhden esineen. Syksyllä Helsingin seudun piirimestaruuskisoissa Stepsu teki sitten kaikin puolin hienon suorituksen ja sai 1-tuloksen voittaen kokeen. Jälkikokeeseen ei saatu paikkaa lukuisista yrityksistä huolimatta.
 • käydä fyssarilla ja pitää kroppa kunnossa. Keväällä kun tehtiin vielä agilitya aktiivisesti, niin käytiin hierojalla ja fyssarilla, mutta kun agilityura loppui kesän jälkeen, niin myös kropan huolto on jäänyt vähemmälle. Muuten Stepsu on kyllä pysynyt ihan terveenä. 

Stepin muistoja vuodelta 2015

IMG_9203.jpg

2015-12-13.jpg

11297751_10153396007741170_1412986179_n.

Fisun ensimmäiset tavoitteet harrastuslajien suhteen vuonna 2015 olivat:

 • luustokuvat kun ikä antaa myöten, ja sen jälkeen "oikean" aksatreenaamisen aloittaminen, kisauran starttaaminen sitten kun on valmis. Luustokuvissa käytiin heti kun tulin Intian reissulta kotiin Fisun ollessa 1v 1kk ikäinen, ja kun kaikki oli priimaa, niin aloitettiin varsinainen aksan treenaaminen. Kesä meni taukoillessa, mutta syksyllä päästiin toden teolla opettelemaan esteitä ja ohjauskuvioita, ja lokakuussa Fizz aloitti kisauran. 1-luokassa Fisu ei viihtynyt kuin 9 starttia, ja ensimäisen nollavoittonsa 2-luokasta Fisu sai viikko luokkanousun jälkeen.
 • Tokossa tavoitteena oli tehdä hyvät pohjat tulevaisuutta varten, korkata kisaura tokossa alkuvuodesta ja tienata pääsylippu SM-kisoihin, ja SM-kisoissa edustaa T-tiimin joukkueessa. Tokossa Fisu osoittautui todella kivaksi treeni- ja kisakaveriksi ensimmäisen kisavuotensa aikana. Kisaura startattiin maaliskuussa hienolla 1-tuloksella, SM-kisoissa Fisu voitti joukkue-SM kultaa ja alokasluokan yksilötuloksissa pronssia. Lokakuussa Fisu starttasi avoimessa luokassa ja sai hienon 1-tuloksen ja menolipun voittajaluokkaan.
 • Pk-lajeissa tavoitteena treenata viestiä, jälkeä ja esineruutua, tottiksessa treenata hyppyjä ja jäljellä päästä eroon nameista ja opetella keppien ilmaisu. BH-koe sitten kun on valmis siihen. Viestiä ei kauheasti päästy treenaamaan, mutta jälkeä tehtiin kesällä aika paljonkin. Esineruudun opettaminen aloitettiin myös ja päästiin siinä kivasti eteenpäin. Metristä hyppyä treenattiin tosi ahkerasti koko elokuu Kajaanissa ja päästiin tilanteeseen, jossa Fisu hyppää 90cm kapulan kanssa hienosti ja ilmavasti. Jäljellä Fisu ajoi Jämin leirillä syyskuun lopussa kisamaisen alokasluokan jäljen ja nosti kaikki 6 keppiä. BH-koe suoritettiin syyskuussa.
 • Paimentamaan on tavoitteena päästä niin usein ku mahdollista ja edetä sytyttelyvaiheesta koiran kouluttamiseen. Paimentamaan päästiin vuoden aikana ilahduttavan usein eri paikoissa ja erilaisilla lampailla, ja Fisu edistyi aika kivasti. Peruskuljetus alkoi löytymään, Fisu vastaa kivasti paineeseen ja on järkevä eläinten kanssa. Flänkit eivät ihan auenneet vielä niin hyvin kuin pitäisi, mutta tästä on hyvä jatkaa ensi vuonna. 
 • kasvaa terveeksi koiraksi ja välttyä tapaturmilta. Tämä toteutui <3 A/A lonkat, 0/0 kyynärpäät, olkapäät puhtaat, LTV0, VA0. Fisu on ollut aivan hämmästyttävän terve, sillä ei ole ollut ikinä mitään, ei edes ripulia! 
 • Lisäksi Fisu suoritti "pakollisia" velvotteita eli kävi hakemassa näyttelystä tarvittavan H:n tulevia valionarvoja varten heinäkuussa bordercollieiden erikoisnäyttelyssä, sekä suoritti MH-luonnekuvauksen hyväksytysti lokakuussa vähän reilu 18kk ikäisenä.

Fisun kanssa olemme ehtineet kokemaan niin paljon vuoden aikana, etten edes jaksa kaivella kaikesta kuvaa, mutta tässä nyt jotain :)

IMG_9169.jpg

11223951_10207169377065363_3109341236135

IMG_9276.jpg

IMG_8953.jpg

smtampere5.jpg

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202015-04-24%20kell

Vuodenvaihdetta vietämme nyt Ruokolahdella sukulaisten luona paossa raketteja. Uusi vuosi kului hyvin rauhallisesti, sisälle ei kuulunut juuri lainkaan pauketta, ja ulkoilut hoidettiin ennen paukkeen alkamista. Iltapissalla Step vähän reagoi ääniin, mutta pystyi kuitenkin käymään tarpeillaan. Saraa ei kiinnostanut tippaakaan raketit, ja Fisu kuunteli hetken pää pystyssä, mutta ei sen kummemmin välittänyt vaan jatkoi normaalisti touhujaan. Vuoden ensimmäisellä päivälenkillä käytiin ihanassa pakkas-säässä järven jäällä <3 

12463501_10153857958411170_1128270725_n.12476293_10153857977971170_452775746_n.j

Seuraavalle vuodelle olemme suunnitelleet tälläistä...

Saran uudenvuodenlupaukset 2016

 • Pysyä terveenä ja pirteänä, ja elää normaalia ja kivutonta elämää. 
 • Rallytokossa kisata sen mukaan miten saadaan kisapaikkoja, olisihan se hienoa päästä tässäKIN lajissa ylimpään luokkaan kisaamaan.

Stepin uudenvuodenlupaukset 2016

 • Viimeinen puuttuva 1-tulos EK:sta olisi tavoitteena mikäli suinkin Step pysyy kunnossa ja kestää tottiksen esteet
 • Tokoa treenataan ilman sen kummempia tavotteita tai suunnitelmia. Jos uudet liikkeet alkavat sujumaan, voidaan varmasti käydä jokunen koekin, mutta mitään paineita en aio tästä ottaa.
 • Mikäli aikataulut ja rahatilanne antavat myöten, voisi Step käydä jonkun näyttelyn veteraaniluokassa
 • Pysyä terveenä ja kivuttomana

Fisun uudenvuodenlupaukset 2016

 • Tokossa VOI1 alkuvuodesta ja sen jälkeen liikkeiden valmistuessa siirtyminen EVL:ään, ja sieltä TVA. SM-kisoihin tuskin päästään vielä tänä vuonna, mutta tavoitteellisesti on tarkoitus treenata ja kisata tulevien vuosien arvokisat ja karsintakokeet mielessä. 
 • Agilityssa nousu kolmosiin ja valiokellot käyntiin. Mikäli työtilanne ja rahatilanne antaa myöten, niin haku TopTeamiin ensi kaudeksi.
 • Pk-lajeissa kisauran korkkaus jäljellä eli JK1.
 • Paimennuksessa on tavoitteena päästä mahdollisimman säännöllisesti treenaamaan, ja syksyllä mikäli ollaan päästy treenaamaan, niin ainakin SKL:n perusrata
 • Pysyä terveenä, huolehtia säännöllisesti lihashuollosta ja välttyä traumoilta