Saran maastot nimittäin :) Tänään oltiin Raisiossa ekassa etsintäkokeessa. Lähtökohdat ei olleet kovin häävit, en saanut yöllä oikein nukuttua, ja se vähä mitä nukuin, näin kamalaa painajaista... Olin ruotsinlaivalla koirien kanssa, ja laivalla oli kaikki lattiat aivan täynnä erilaisia kääremitä, kaiken maailman kalkkarokäärmeitä ja boa-käärmeitä luikerteli joka paikassa. Jouduin kantamaan Saraa sylissä, koska en uskaltanut laittaa sitä lattialle, ja tunsin, kuinka käärmeet luikertelivat jalkojeni alla kun kävelin niiden päältä. Aamulla olin aivan tokkurassa kun herätyskello soi, ja koomailin niin paljon että lähdin ajelemaan melkein puoli tuntia myöhemmin kuin oli tarkoitus... No, kauhean kaahauksen jälkeen ehdin täpärästi ajoissa Raisioon. 

Ek-koirat aloittivat päivän maastoilla, eli ihan ekana lähdettiin jäljelle. Jälki mua jännitti kaikkein eniten, tai oikeastaan se, onko jäljellä käärmeitä. Luotto koiraan on siis ainakin kunnossa :D Oltiin ainoa alokasluokan koirakko, ja päästiin kahden avoimen luokan koiran jälkeen vuoroon. Jana oli tosi lyhyt, niinkuin ek:ssa vissiin kuuluukin. Nosti nenää ja kuikuili kovasti vasemmalle kun tultiin janan lähtöpaikkaan, huomautin siitä ja käänsikin katseen eteenpäin. Lähti oikein reippaasti janalle, eteni suoraan ja nappasi jäljen oikealle. Mitään ei kuulunut, joten jatkettiin matkaa. Jälki kulki suht helpossa maastossa, vähän risukkoa siellä täällä, mutta muuten ihan perusmetsää. Eka keppi nousi aika pian. Ekan kulman selvitti myös aika kivasti, pienin pyörähdyksen teki mutta selvästi huomasin että kulmassa oltiin. Tokasta kepistä meni ohi, mutta oltiin niin hyvin jäljen päällä että bongasin itse kepin ja noukin mukaan. Toka kulma tosi hienosti, kolmas keppi nousi kans varmasti. Aika paljon jouduin hidastamaan liinasta, oli vähän hätäistä työskentelyä kun jälki oli niin tuore. Vika keppi nousi myös varmasti, aikaa meni ehkä 5min? Jäljeltä täydet 60p.

Seuraavaksi tarkkuusetsintään. Otin yhden esineen ilmaisun ennen kun mentiin ruutuun, että tietäisi mitä ollaan tekemässä. Silti tuntui olevan vähän pihalla kun mentiin ruutuun. Ei lähtenyt ekalla lähetyskäskyllä ollenkaan, katsoi vaan häkeltyneenä mua. Sanoin käskyn heti perään uudestaan, nyt lähti, ja painui heti ulos alueelta. Kutsuin pois, ja nyt alkoi selvästi työskentelemään. Pysyi hyvin ruudussa, ja nenä kävi niin kovasti että kuului ihan selvästi. Takareunasta löytyi 2e kolikko, luovutti oikein hienosti mulle käteen. Aikaa meni joku reilu minuutti. Tarkkuudesta täydet 20p.

Sitten pudotettu. Maasto oli selkeää ja helppokulkuista, pudotuspaikka ja kääntymispaikka oli merkattu hassuilla maahan tökätyillä kylteillä. Tälläistä ei olla koskaan treenattu, kaikki haku/jälki/esineruutu merkit on olleet aina niin ylhäällä ettei koira niitä noteeraa. Leikin possutossulla Saran kanssa ennen liikkeen alkua. Seurasi ihan hyvin, yhden tiheän puskan kiersi eri puolelta kun mä, mutta ei siitä villiintynyt vaan jatkoi seuraamista ihan hyvin. Käännöksessä pysyi hyvin mukana, ja käskyn saatua lähti kovaa ja määrätietoisesti hakemaan possutossua. Oikein moitteeton suoritus, täydet 20p. 

Sitten ajettiin hakualueelle, hetken aikaa odoteltiin ennen kuin päästiin maastoon. Hakumaasto oli sama kuin hakukokeen koirilla (kyseessä oli siis SRY Turun alaostaston mestaruuskoe, jossa oli yhtä aikaa haku 1-3 luokat ja jälki 1-3 luokat). Tässä vaiheessa alkoi olla jo varsin lämmin ilma, aurinko paistoi täydeltä terältä ja tuuli tosi heikosti. Hakualueelle noustiin loivaa mäkeä ylös, alue oli ison hiekkakuopan reunalla. Olin jo ihan hengästynyt siinä vaiheessa kun pääsin etulinjalle. Maasto oli aika hankalan näköistä, keskilinja kulki kallion päällä, molemmin puolin oli siis kalliota joku 20m syvyyteen asti, sen jäkeen kallio laski suht jyrkästi eikä etukulmiinkaan siis nähnyt lainkaan keskilinjalta. Alotin oikeasta etukulmasta, irtosi ihan hyvin sinne, annoin olla hetken ja huutelin sitten, tuli pois saman tien. Sitten vasempaan etukulmaan, sinne myös ihan ok pisto, eteni aluetta. Sitten oikealle, teki aika pienen piston, hävisi näkyvistä, en usko että teki oikeasti kunnon syvää pistoa, ja kun oli lähdössä tosi reippaasti etenemään aluetta, niin huusin pois. Sitten vasemmalle, meinasi lähteä vinoon aluetta eteenpäin kallion päällä, kutsuin pois ja laitoin uudestaan, nyt teki suoran piston ja lähti etenemään vasta kallion alla. Tuli hetken päästä rullan kanssa, maalimies oli vasemmalla takakulmassa. Näyttö oikein korrekti. Keskilinjalla kysyin paljon on aikaa mennyt, ja kun oltiin vasta 5min työskennelty, juotin kaikessa rauhassa Saraa ennen kuin laitoin oikealle. Olin ihan varma että meiltä oli jäänyt maalimies johonkin oikealle, kun ei tehnyt sinne riittävän syvää pistoa. Toivoin siis salaa, että Sara kääntyisi taaksepäin aluetta ja löytäisi sitten kuitenkin... Teki hienon suoran piston ja tuli hetken päästä oikealta rullan kanssa, eikä ollut kääntynyt aluetta taaksepäin, vaan ukko löytyi juuri siltä kohdalta mistä olin lähettänyt vikalle pistolle. Ukko oli puisessa laatikko-umpparissa, josta oli kansi auki. Koiralle se oli kuitenkin ihan kunnon umppari, kun laatikon reunat oli sen verran korkealla, ettei koira nähnyt sisään. Mä kun luulin että etsintäkokeen 1-luokassa ei ole umppareita... No, eipä sillä väliä, hienosti Sara selvisi. Oli selvästi väsynyt, liikkui maastossa paljon hitaammin kun esim. normi hakutreeneissä, mutta teki kuitenkin hienosti hommia. Tuomari arveli että olisi saanut jo hajua oikean puoleisesta ukosta sillä tynkäpistolla jolla yritti lähteä etenemään. Hausta täydet 70p.

Haun jälkeen esineruutuun, joka oli ihan hakuradan vieressä. Maasto oli selkeää ja avointa, lähetyslinjana metsätie. Sara näytti jo ihan uupuneelta kun käveltiin esineruutuun, mutta piristyi vähän kun leikin sen kanssa pallolla ennen ruutuun menoa. Lähetin esineruutuun vasemmasta kulmasta, lähti aivan suoraan etenemään, ja takarajalta nousi heti esine. Aikaa meni 20sek. Tää oli varmaan nopein esineruutu ikinä :D Täydet 30p.

Maastosta siis vaatimattomat 200p. Johan on, ei taida ek-maastosta kovin usein täysiä pisteitä saada, kun on niin monta osa-aluetta, joissa voi mokailla :D Super-Sarppa <3 Tottiskentällä odoteltiin muutaman parin ajan, Sara sai nukkua autossa sen mitä kerkisi. Ilma oli edelleen lämmin, ei tiedä koskaan hyvää meidän tottikselle... Otin Saran autosta siinä vaiheessa kun meitä edeltävä pari oli jo melkein valmis. Leikin sen kanssa vähän aikaa hihnalla, syöttelin pari namia, ja sitten kentälle. Oli ihan reippaana menossa, tarjosi kontaktia ja oli ihan tekemisen meininkiä jopa. Mentiin ekana tekemään liikkeet. Sillä välin kun odoteltiin, että meidän pari vie koiran paikallamakuuseen, Sara ehtikin jo sitten herpaantua ihan täysin, nuokkui mun sivulla, enkä meinannut saada siihen mitään kontaktia. Lähti kuitenkin ihan nätisti seuraamaan, eka suora oli tosi hyvä, ja täyskäännöskin onnistui. Ekassa kulmassa oikealle herpaantui ihan kunnolla, jäi johonkin kauas mun selän taakse kun ei taas vaihteeksi ollut ollenkaan hereillä, eikä huomannut ajoissa että käännytään. Toka täyskäännöskin oli huono. Henkilöryhmä oli jopa ihan kohtalainen koiran vireystilaan nähden ei edes kauhean pahasti siellä jätättänyt. Seuraamisesta erittäin hyvä. Liikkeestä istuminen oli ihan ok, sais istua nopeammin, niinkuin aina. Erittäin hyvä. Tuomarilla kesti tosi pitkään kirjoitella lappuja liikkeiden välissä, jouduttiin odottelemaan joka liikkeen välissä ja Sara tuntui siinä odotellessa vajoavan vaan entistä enemmän koomaan. En saanut siihen mitään kontaktia, ja liikkeestä maahanmenon liikkeellelähdössä se jäi vaan istumaan, kun ei ollut ollenkaan kuulolla kun lähdin liikkeelle. Siihen siis tuplakäsky, lähti kyllä seuraamaan heti kun hokasi että nyt piti liikkua. Maahan lötkähti tapansa mukaan hitaasti, ja luoksetulokin sellaista keinuhevoslaukkaa. Tuli eteen, mutta ennakoi sivulletulon. Tyydyttävä. Noutoon heräsi ihan kivasti, siitä erinomainen. Hyppynoudossa olin aivan varma ettei hyppää takaisin, kun oli niin lahna. Mutta kappas vaan, hyppäsi sittenkin! Ehkä treeni on oikeasti auttanut! Menohyppy ilmava, paluuhypyssä kolautti ihan kunnolla ja kapula tipahti suusta, mutta tuli kuitenkin yli ja poimi itse kapulan ja luovutti. Tyydyttävä. Estenouto oikein reipas, erinomainen. Eteenmeno myös hieno, erinomainen. Paikallamakuussakaan ei ongelmaa, erinomainen. Tottiksesta 90p. Tottiksen palautetta kuunnellessa Sara makasi pää maassa silmät kiinni, taisi pikkasen väsyttää :D

Yht. 290p, 1-tulos, EK1 ja koko kokeen paras tulos :) Päivä oli todella rankka, vaikka sinänsä yksittäiset osa-alueet ovat helppoja, niin kokonaisuutena EK ei ole mikään helppo laji. Mukava päivä oli kuitenkin, ja olen tosi tyytyväinen Saraan, jopa tottikseen, vaikka tiedän sen pystyvän parempaan. On työvoitto saada se tekemään edes noin siedettävä tottis lämpimällä ilmalla maaston jälkeen, tottis kun ei ole meille ikinä ollut mikään kovin mieluinen juttu. 

Sara tottiksen jälkeen kentän reunalla:


Sara on mun laskujen mukaan ensimmäinen bordercollie Suomessa, jolla on koulari neljästä eri pk-lajista. Bordercollien kanssa ei ole ihan helppoa olla ensimmäinen yhtään missään :D