Fisu ei ole ollut ihan oma itsensä viimeiseen pariin viikkoon. Vajaa kaksi viikkoa sitten sunnuntaina sitä pisti ampiainen tassuun. Oli tosi kipeä pari tuntia piston jälkeen, ontui ihan kunnolla ja tassu turposi jonkun verran, mutta sitten rauhottui ja kipu helpotti. En jäänyt miettimään koko hommaa, kunnes sitten seuraavissa tokotreeneissä torstaina tapahtuman jälkeen oltiin kentällä, jossa oli myös paljon amppareita, ja Fisu käyttäytyi tosi oudosti. Aiemmin se on yrittänyt napsia ampiaisia jos tulevat lähelle, mutta muuten ei ole välittänyt. Tällä kertaa kuitenkin selvästi hermostui jos lähelle tuli amppari, ja nyt se vaikutti myös Fisun suoritukseen: tunnarissa kapuloiden viennissä karkasi sivulta pakoon ampparia, eteenlähetyksessä ei meinannut millään suostua katsomaan eteen kun koko ajan vaan luopui "ampparihäiriöstä" ja paikallaolossa oli tosi ahdistuneen näköinen istumassa eikä mennyt maahan. Oli koko treenin ajan tosi levottoman oloinen, katseli mahan alle ja jalkoihin ja korvat oli luimussa. Leikki kyllä ja juoksujutut teki normaalisti, mutta sellaisissa liikkeissä joissa pitäisi pysyä paikallaan tai tehdä jotain rauhallisesti, oli selvästi ahdistunut. Vähän kurja fiilis jäi, joten mentiin heti seuraavana päivänä itseksemme treenaamaan tutulle nurmikentälle, jossa ei aiemmin ole ollut ampiaisia. Nytkään siellä ei niitä paljoa ollut, ihan joku yksittäinen. Silti Fisu oli edelleen outo, noudossa pudotti kapulan useamman kerran mun jalkoihin ja alkoi taas pälyilemään takapäätään ja jalkojaan, ja oli ahdistunut. Ei myöskään tehnyt noudon luovutuksia kunnolla vaan jäi jotenkin ihan vinoon koko ajan ja jos yhtään yritin korjata, heti pudotti kapulan ja meni levottomaksi. 

Omituinen käytäs ei ole rajoittunut pelkkiin treeneihin, vaan tekee samanlaista kummallista takapään ja jalkojen pälyilyä myös lenkeillä ja kotona. En ole enää ollenkaan varma, liittyykö koko homma edes ampiaisiin, koska tekee samaa myös sisällä, jossa ei ole mitään ötököitä. Koitin tehdä kaiken keksimäni selvittääkseni, jos käytös olisikin jotain muuta, kuten kutinaa tai kipua: pesin Fisun shampoolla, laitoin ulkoloishäädön, tarkastin anaalit, tein ortopedisen tutkimuksen ja vein fyssarille tsekattavaksi. Mitään ei löytynyt, ainoastaan jotain pieniä kireyksiä fyssarikäynnillä, mutta ei mitään oireita selittävää. Liikkumisessa ei ole mitään vikaa, ei onnu, on ihan normaaliin tapaan halukas liikkumaan, syö, juo, pissaa ja kakkaa ihan normaalisti.

Tällä viikolla päätin lähestyvien sm-kisojen takia pelata varman päälle, ja eliminoida tilanteet joissa voisi ahdistua amppareista tai ylipäätään jostain mystisestä syystä. Maanantaina treenattiin Viikissä hiekkakentällä keskenämme, siellä ei ollut ainakaan mitään ötököitä. Siellä Fisu olikin muuten kaikin puolin tosi kiva ja reipas, paitsi paikallaistumisessa edelleen oli ahdistuneen näköinen eikä mennyt maahan. Otin sitten ihan pelkkää istumsita niin, että heittelin lelua Saralle ja Stepille Fisun istuessa, ja kävin tiheästi palkkaamassa. Tässäkin Fisua kyllä ahdisti vähän, mutta istui rauhassa eikä yrittänyt nyt kiemurrella, ja meni maahan käskystä. Tiistaina treenattiin porukalla Konalassa jollain hiekkakentällä, jossa oli muutama yksittäinen amppari. Suunnittelin treenit niin, että teen todella intensiivisesti ja tehokkaasti lyhyet treenit ja vien Fisun heti takaisin autoon, ettei ehdi huomaamaan amppareita. Sen osalta treenit onnistuivat hyvin, ei ollut liikkeissä ahdistunut eikä huomannut pörriäisiä, mutta sen sijaan ohjatussa oli taas ongelmia. Ensin meni keskikapulalle, eikä löytänyt edes korjauksella vasenta kapulaa, juoksi jonnekin ihan muualle. Sitten kapula löytyi, mutta vanha tuttu virhe palasi taas kerran, yritti juosta merkistä ohi suoraan kapulalle. Vasta muutaman uusinnan jälkeen saatiin molemmat puolet onnistumaan. En uskaltanut ottaa loppuun asti ettei taas pudota kapulaa, vaan otin käskikosketuksen ja palkkasin siitä. Tunnarissa haistelu oli hyvä, mutta sivulletulo aivan vino, siihenkään en puuttunut ettei ahdistu ja pudota kapulaa. Seuraaminen oli aika karseaa, mutta ainakin oli hyvä fiilis, painoi, pomppi ja edisti. Paikkikset tehtiin myös, oli ihan korvat luimussa mutta pysyi kuitenkin, ei nyt pälyillyt tai kiemurrellut ja meni maahan, joskin hitaasti. Tänään treenattiin viimeistelyt Ojangossa aksakentällä, sielläkään ei ole koskaan amppareita pahemmin näkynyt. Taas asenne oli ihan hyvä, ei ollut ahdistunut ja teki iloisesti ja vauhdilla, mutta virheitä tuli. Kierrossa haukkui, liikkeestä istumisessa jäi useamman kerran seisomaan, ruudussa jäi eteen. Noutojen luovutuksia ollaan tehty nyt ihan vaan sisällä, ettei tulisi mitään konflikteja niihin liittyen. En tiedä, liittyykö kapulan pudottelu ja ahdistuminen oikeasti ampiaisiin, vai onko Fisu nyt vaan kertakaikkiaan niin sekaisin kriteereistä, kun olen lyheyn ajan sisällä joutunut tosi monta kertaa vaihtamaan luovutukset sivulta eteen ja takaisin sivulle.

Kaiken kaikkiaan omituista. Fisu ei ole yhtään ollut ahdistuvaa sorttia aiemmin, päin vastoin se on ollut aina varsin kovapäisen oloinen eikä ota herkästi itseensä. En ymmärrä, mitä ihmettä tässä on tapahtunut. Eniten tietysti huolestuttaa, että onko se jotenkin sairas. En vaan edes tiedä, miten lähtisin tutkimaan näin epämääräistä oiretta. Ei ole kovin hyvä fiilis lähteä sm-kisoihin Ouluun asti, kun ei ole pienintäkään luottoa siihen, että tekeekö Fisu kehässä normaalisti vai häipyykö paikalta jos ampiainen sattuu kehään samaan aikaan, tai jos sillä tulee muita kummallisia tuntemuksia, joita nyt on oireillut.

Tokokuvia MM-kisoista, jolloin kaikki oli vielä normaalia. Kuvaajana Eugenie van Oirschot

37198800_638240476560427_74732819816738937367173_638240549893753_94920793728745437254374_638240659893742_14990094152677437256256_638240596560415_12240140796229037207853_638240453227096_589291675042447