Eilen käväistiin Seinäjoella vuoden tokassa tokomaajoukkueen valintakokeessa Fisun kanssa. Fisu valmistautui kokeeseen tankkaamalla mahan täyteen, nimittäin perjantaina illalla kun yövyin Alajärvellä serkkujeni luona, se varasti kolme kupillista kissanruokaa. Oli vähän punkeron näköinen kun mentiin nukkumaan ja janotti kovasti yöllä :D Aamulla, kun käytin koirat aamupissalla, niin Fisu onnistui varastamaan vielä lisää kissanruokaa yön aikana täytetyistä kissankupeista! Ainakin palkkaus oli jo kohdallaan etukäteen ;) Arvoin meille numeron 7, eli mukavasti taas alkupäässä. Koe alkoi paikallaoloilla, ja sitten liikkeet kahdessa kehässä putkeen, eli taaskaan ei päässyt välissä palkkaamaan. 

Paikalla istuminen: 10 

Paikalla makuu: 8 kun tultiin piilosta, niin Fisu jostain syystä tuijotti koko ajan jonossa mun edellä kävelevää ohjaajaa, ei katsonut ollenkaan edes mun suuntaan. Piti tiukasti viereiseen ohjaajaan kontaktia, ja kun ohjaaja käski oman koiransa maahan samalla käskyllä kuin mulla, niin Fisukin meni (oikein ripeästi ja hyvällä tekniikalla vieläpä). Sitten, kun liikkuri tuli mun kohdalle, sanoin uudestaan "maahan", ja vasta silloin Fisu kääntyi katsomaan mua, ja selvästi ilme kirkastui, ai säkin olit täällä! Loppuajan tuijotti sitten mua, ja luoksetulo oli nopea ja suora. Tosi, tosi omituinen virhe! 

Luoksetulo: 9 pysäytin stopin aavistuksen liian myöhään, ja vähän liukui. Kommenttina "etenee hieman seisomisessa" mikä on kyllä täysin totta.

Ruutu: 10 oli tosi hieno! Eteenlähetys aivan piikkisuora ja nopea, pysähtyi ihan vähän ympyrän keskikohdan taakse. Ruutuun ripeästi, ei juurikaan ennakoinut, maahan hyvä, eikä haistellut. Loppuosassa teki ihan pienen lenkin sivulle tullessa, mutta tuomari seisoi mun vasemmalla puolella, eikä varmaan huomannut lenkkiä siitä kulmasta

Ohjattu: 9,5 arvottiin vasen, joka oli ollut selvästi vaikeampi, useampi koira harhautui vasemmalla olevan ruudun suuntaan, ja oli ongelmia löytä kapulaa. Fisu onneksi viennissä katsoi, mihin kapulat meni. Merkki varsin hyvä Fisuksi, mutta jäi kyllä ihan poikittain. Itse nouto tosi hyvä ja siisti, eteentulo vähän turhan tiivis ja ihan vähäsen vino. Kommentteina "alku pa hieman takana, hieman vino edessä"

Seuraaminen: 9 kaavio oli tosi lyhyt, ja sisälsi paljon vasemmalle käännöksiä. Fisu tuntui ihan kivalta, hitaassa käynnissä painoi vähän ja paikalla käännökset koitin tehdä tosi varovasti, ettei menisi vinoon niissä. Kommentteina "irtoaa hieman oikeaan, peruuttamisessa menee hieman ohjaajan taa, hitaassa käynnissä hieman tiivis, pieni apu pa lopussa"

Kiero-ohjattu: 9 asentona oli taas istuminen. Kierto oli vähän turhankin tiivis, heilautti merkkiä. Istuminen hyvä ja nopea, ja noudettiin oikea avoesteen kautta. Nouto muuten siisti, mutta eteentulo vielä tiiviimpi kuin ohjatussa. Kommenttikin oli "koskee edessä" ja niinhän se teki

Tässä välissä siirryttiin toiseen kehään, mutta tosiaan mitään pitkää siirtymää ei tullut.

Zeta: 10 muuten hyvä, mutta makuussa nosti päätä kun kävelin taakse, mur!! 

Kaukot: 10 täsmälleen sama sarja kuin Kuopiossa, ja teki myös samanlaisen suorituksen, tosin nyt liikutti s-i vaihdossa vasenta takajalkaa eteenpäin sen noin 5cm, mitä Kuopiossa liikkui taaksepäin. Kommenttina "todella hyvä ja nopea"

Tunnari: 9,5 tämä oli jostain syystä tosi vaikea osalle koirista. Fisulle tein ennen kehään menoa lämmittelyksi yhden tunnarin, eikä siinä ainakaan mitään ongelmaa. Kehässä sitten aiheutti kuitenkin sydämentykytyksiä, kun ei meinannut löytyä, ja kierteli vain takaosan kapuloita. Avasi suuta yhden väärän kohdalla, ja mä ajattelin jo, että meni nollille, mutta ei! Tässäkin palautus liian tiivis, kommenttina "tökkii kapulalla ohjaajaa"

Kokonaisuudessaan siis varsin ehjä suoritus ilman isompia liikevirheitä paikallaoloa lukuunottamatta, ja Fisu tuntui tosi kivalta kehässä. Nyt ei tuntunut edes väsyvän loppua kohden samaan tapaan kuin Kuopiossa, ja tuntui ehkä vielä keskittyneemmältä kuin siellä. Pisteitäkin tuli kivasti, EVL1 302p KP ja sija 3./28! Tässä video

16426132_10155017198041170_9533145649300

Seinäjoelle kannattaa kyllä aina lähteä kisaamaan, oli laji mikä hyvänsä :D Siellä ollaan ennenkin tehty hienoja tuloksia, vuosi sitten Fisu nousi tuplanollavoitolla agilityssa kolmosiin tuolla samaisessa hallissa, ja jo sitä ennen Sara ja Step ovat kisanneet parit tuplanollat aksassa Seinäjoella! 

Nyt tuleekin sitten pidempi tauko ennen seuraavaa tokokoetta, ja toivon mukaan ehdimme hiomaan tällä hetkellä tökkivät liikkeen osat kuntoon. Tässä siis parannuskohteet:

 • Paikalla makuun käskytyksiin häiriötä, esim. niin, että näköyhteys muhun katkeaa ja joku yrittää käskeä silloin Fisua maahan
 • Seuraamisen paikalla käännöksiin rauhallisuutta ja suoruutta
 • Zetan istuminen voisi olla nopeampi, ja maahanmenoon häiriötä, ettei nosta päätä
 • Luoksetulon stoppiin terävyyttä esim. avustajan kanssa, ja ohjaajalle treeniä oikean pysäytyskohdan hahmotukseen
 • Ruudussa seisomiseen terävyyttä, esim. jännitteen kautta, ei saa tepastella jaloilla. Loppuosaan ylläripalkkoja, ettei vilkuile maatessa, ja sivulletuloon varmuutta myös silloin, kun joutuu kiertämään selän takaa sivulle
 • Ohjatun merkkiin intoa ja vauhtia. Merkin runsas palkkaaminen ei ole auttanut, eikä myöskään merkin arvon kasvattaminen ja kapuloista luopuminen temputtamalla ole kauheasti vienyt hommaa eteenpäin. Seuraavaksi voisin kokeilla kiertoa merkillä
 • Kapuloiden luovutus on taas liian tiivis. Syksyllä se oli jo hetkellisesti vähän parempi, mutta nyt taas meinaa törmätä. Siihen tarkkuutta ja suoruutta
 • Kiertoon tiukkuutta ennen merkkiä, merkin jälkeen ei sentään valu yhtään
 • Tunnariin rauhallisuutta ja kärsivällisyyttä haisteluun
 • Kaukoissa on niin monta osaa jotka tökkii, että niitä kaikkia en varmasti ehdi korjaamaan tässä ajassa. Suurin ongelma on huono istuma-asento sivulla, josta seuraa huono asento makuussa, josta seuraa mahdottomuus nousta kunnolla istumaan. Tähän koitan nyt puuttua, en vain tiedä miten. Lisäksi i-s vaihto jää nyt usein vajaaksi, seisoo liian kasassa, ja s-i vaihdossa takajalat meinaavat liikkua.
 • Liikkeiden välejä pitäisi muistaa palkata, ja puuttua siihen, jos kentälle tullessa yrittää kuikuilla kohteita. Lisäksi palkattomuutta olisi reilua tehdä ennen Ojangon kaksipäiväisiä karsintoja, jotta suoritus ei kärsisi peräkkäisinä päivinä tehtävistä kisoista.

Onhan tässä siis puuhaa... Onneksi meillä on nyt ihana halli, jossa pääsemme treenaamaan, ja paljon innokkaita treenikavereita.