Reissusta on toivuttu ja päästy taas normaaliin rytmiin. Tiistaina käytiin treenaamassa aksaa Fisun kanssa, kouluttajana Anna Orenius. Taas oli radalla monta uutta juttua, joita päästiin testailemaan. Alkuun kokeilin ekaa kertaa vastakäännöstä, kun Fisu valui niin kovasti hypyllä. Hyvin toimi, tosi kivasti tulee ohjaukseen. Keppien jälkeen harjoteltiin sokkaria/valssia, laitoin tarkoituksella ohjurit vikaan väliin ettei tule pois ja saan rauhassa ohjata. Hyvin toimi. Sitten vielä radan loppupuolella takaakierto niistolla ja sylivekki, näitä ei olla koskaan tehty. Tässä kävin nyt hyvin ilmi ongelmat 60cm rimojen kanssa, eli hyppää tooooosi korkealle eikä siltikään käänny oikein vaan hyppää pitkäksi. Sen sijaan okseri seinää päin ei tuottanut mitään ongelmaa. 

Torstaina päivällä käytiin myös aksaamassa, nyt ei tehty mitään ratatreeniä vaan pureuduin yksittäisiin juttuihin Fisun kanssa. Aloitettiin niistä niisto-takaakierroista, jotka treeneissä eivät onnistuneet. Laitoin riman vinoon, jotta se houkuttelisi hyppäämään tiiviimmin, ja palkan valmiiksi. Ihan kivasti paransi, mutta selvästi näitä pitää tehdä lisää. Seuraavaksi tehtiin hyppytekniikkaa, tein Fisulle ja Stepille saman treenin eli korkeuden arviointia. Laitoin korkeaksi hypyksi ensin maxi- ja medimuurit päällekkäin, korkeutta n. 75cm. Sekä Step että Fisu kielsivät ekalla yrityksellä! Hups, ei olla tehty näitä ihan ikuisuuteen ja sen kyllä huomaa. Kun sain molemmat rohkaistumaan ja hyppäämään, niin nostin korkeutta laittamalla päälle palikat (korkeutta n. 80cm) ja lopuksi Fisulle vielä vaihtamalla palikat minimuurin kiinteään osaan, jolloin korkeutta tuli n. 90cm. Stepsulla oli selvästi tosi vaikeaa ja se pudotteli useammallakin kerralla jumppahyppyjen rimoja kun se haki ponnistuspaikkaa korkealle hypylle. En muista, että sillä olisi ennen ollut noin hankalaa, enkä siis tehnyt edes 90cm hyppyä Stepsulla vaan tyydyttiin siihen n. 85cm esteeseen. Fisu sen sijaan oli loistava! Ekan kerran yritti kiertää, mutta kun autoin ja lähetin lähempää, niin sitten hyppäsikin tosi nätisti. Näitä pitää selvästi ottaa taas mukaan treeneihin, jotta edistyttäisikin joskus. Lopuksi Fisu teki vielä aalta käännöksiä, näitähän ei olla tehty vielä oikeastaan koskaan. Kerran yritti tulla längen sivusta, kielsin siitä, ja sen jälkeen meni aivan loistavasti. Stepsu teki hyppynoutoa 75cm tavallisella aksahypyllä, ja jopa siinä korkeudessa oli kovasti ongelmia Muffinssilla :( Hyppääminen on näköjään mennyt taas tosi paljon huonompaan suuntaan... Olin ajatellut ilmoittaa Stepsun vielä muutamiin aksakisoihin tälle syksylle, mutta enpä kyllä tiedä, viitsinkö kiusata kun sillä selvästi on niin kovin vaikeaa. 

Tokoakin ollaan tehty. Stepsu on saanut lähinnä humputella muuten, mutta eilen käytiin pk-kentällä ottamassa paukut, hypyt ja eteenmeno. Eipä siinä kai mitään ihmeellistä. Fisu on treenannut ruutua, luoksetulon stoppia, tunnaria ja metallinoutoa. Ruutu tuntuu nyt jo vähän paremmalta, kun olen kiinnittänyt huomiota palkan suuntaan ja jättänyt palkaamatta ne, missä jää yhtään liian eteen. Luoksetulon stopissa jatkettiin avustajan kanssa treeniä, ja hyvin toimii edelleen. Tunnarissa ollaan myös jatkettu samalla kaavalla, eli alkuun aina yksi oman piilotus ja heti perään sitten väärien kanssa, tämä toimii kivasti. Metallinoudossa palautusvauhti on jotenkin vähän tahmea.

Viikonloppuna olikin sitten mukavaa puuhaa, kun päästiin sekä lauantaina että sunnuntaina paimentamaan Lillgårdiin. Lauantaina aloitettiin pienessä aitaukessa samalla kulmatreenillä, mitä tehtiin T-leirillä. Fisu oli vähän nihkeä ekalla kierroksella, ei taaskaan oikein ottanut multa painetta vaan luisteli vähän sinne mihin häntä itseään sattui huvittamaan. Flänkit oli ahtaita ja vähän oli huonolla asenteella hommissa. Tokalla kierroksella otin sitten kepin sijaan piiskan, ja mentiin isolle pellolle. Siirrettiin aluksi lampaat pienemmältä laitumelta isolle, pääsin harjoittelemaan portilla toimimista Fisun kanssa. Kuljetettiin ensin lampaat portille, sitten otin Fisun portille mun ja lampaiden väliin jarruksi, avasin portin ja lähetin flänkillä lampaiden taakse. Toimi kivasti, ja saatiin lauma ihan rauhallisesti siirrettyä. Nyt oli muutenkin aivan eri meininki, otti piiskasta tosi paljon paremmin painetta ja teki oikein kivasti! Piti paljon paremmin etäisyyttä ja pyöriteltiin lampaita oikein sujuvasti. Nyt opin jo itsekin paremmin näkemään, koska Fisu ottaa paineen tosissaan ja väistää, ja koska se vaan pelleilee ja yrittää lähteä luistelemaan johonkin (flänkille). Yhdistin flänkkeihin suuntakäskyjä kun näin, että F lähti tekemään hyvää flänkkiä. Tehtiin aika lyhyitä pätkiä kaarta, ja aina kun lähti yhtään leikkaamaan sisään, käskin uudestaan maahan ja uusi lähetys. Tämä tuntui toimivan, ja lopuksi teki kauniita kokonaisia kaaria. Sunnuntaina aloitettiin suoraan isolta pellolta, tai siis siirrettiin taas lampaat sinne ensin. Oltiin rakennettu laitumelle "rata" eli kauraämpäreitä ylösalaisin ympäri peltoa, ja ideana oli kuljettaa lampaita tiettyyn määränpäähän ämpäreitä kohti. Oli hienoa huomata, että pystyn Fisun kanssa kuljettamaan lampaita sinne mihin haluan, rauhallisesti ja lampaita stressaamatta, eikä mun tarvitse koko ajan hokea sille ohjeita "maahan" "aja" "oota" "left" "right" vaan se osaa itse toimia järkevästi, riittää, kun välillä pyydän maahan jos tulee liian lähelle. Tehtiin kuljetuksen lisäksi lisää flänkkejä, ja loppuun pieni pätkä poispäinajoa. Ihan mukavalta näytti Fisun meno! Toinen kierros tehtiin myös isolla laitumella, mutta eri lampailla. Nämä olivat selvästi liikkuvaisemmat, mutta oikein mukava porukka kuitenkin. Tehtiin treeni idealla flänkki - nosto - peruskuljetusta - maahan - siirtyminen koiran kanssa samalle puolelle - ajoa. Toimi aika kivasti, ja tässä saa kivasti erottelua ajoon ja flänkkeihin! Ajossa tehtiin lisäksi muutamia sisäflänkkejä, tämäkin sujui jo paljon paremmin kuin viimeksi! Muutaman kerran meinasi ajossa lähteä hiihtelemään flänkille, ja osa flänkeistä oli vajaita kun taas osalla meni yli. Sen hetken kun malttoi ajaa, niin ajoi kyllä tosi kauniisti, suoraan ja aika rauhallisella rytmillä. Kivaa oli, ja näillä näkymin jäädään nyt talvitauolle lammashommista. 

Astetta kesäisemmät paimennuskuvat: Johanna Kuronen

IMG_5977.jpgIMG_5975.jpgIMG_5970.jpgIMG_5967.jpgIMG_5974.jpgIMG_5976.jpg