Nyt siis hieman juttua Intian reissusta, vain koiraharrastushöpinöistä kiinnostuneet voivat lopettaa lukemisen tähän :) Meidän tiedekunta järjestää yhteistyössä IPAN:nin (India Project for Animals and Nature) kanssa 5. vuoden eläinlääketieteen opiskelijoille mahdollisuuden lähteä kolmeksi viikoksi Intiaan vapaaehtoistöihin paikalliselle eläinklinikalle. OIin haaveillut tästä reissusta jo useamman vuoden ajan, ja vaikka taloudelliseen tilanteeseeni ei _todellakaan_ olisi sopinu mitään ulkomaanmatkaa, niin pakkohan sinne oli silti päästä. Lähdimme yhdessä toisen suomalaisen opiskelijan kanssa matkaan lauantaina 7.3., Amsterdamin, Abu Dhabin, Bangaloren ja Mysoren kautta pääsimme lopulta perille Mavanallan pikkukylään Etelä-Intiaan Nilgiri-vuorien juurelle maanantaina 9.3. Intiassa oli meneillään kuiva kausi, eli ilma oli todella kuuma ja kuiva, ja kasvillisuus karua ja kuivaa.

IMG_7930.jpg

Tälläiset maisemat olivat klinikkamme pihalta.

Ipan-klinikalla kanssamme touhusi suomalainen, jo valmistunut eläinlääkäri Heidi, joka toimi opettajanamme. Majoituimme vähän suomalaiselta kesämökiltä vaikuttavassa pienessä talossa, ja samassa pihapiirissä oli sitten klinikan tilat, päärakennus ja ruokailutilat, koirien kenneltilat sekä suureläinten aitaukset. Ipanilla on klinikkatoiminnan lisäksi omia eläimiä, eli pääasiassa eri syistä hylättyjä tai jostain pelastettuja kaltoin kohdeltuja eläimiä, joille Ipan on tarjonnut mahdollisuuden hyviin "eläkepäiviin". Koiria oli parisen kymmentä, aaseja varmaan saman verran, lehmiä ja puhveleita kymmenkunta ja 7 hevosta. Meidän suomalaisten lisäksi Ipanilla työskenteli muutama eläintenhoitaja, talonmies ja kokki.

IMG_8162.jpg

Päivien mittaan pääsimme tekemään hyvin erilaisia hommia eläinten parissa. Hoitoa vaativia kotipotilaita oli lähinnä suureläinten joukossa, eli kastroimme yhden hevosen ja kaksi puhvelivasikkaa, muutaman sonnivasikan, hoitelimme aasia ja puhvelia, joiden kimppuun pantteri oli hyökännyt, ja huuhtelimme aiemmin kastroitujen aasien leikkaushaavoja. Myöhemmin meille tuli uutena suureläinpotilaana vielä muovia syönyt lehmä, jolle teimme rumenotomian ja poistimme 9,5kg muovia sen pötsistä. Pieneläinpotilaita tuli aina silloin tällöin, tyypilliset potilaat Intiassa ovat haavahoitoja, oksentelevia tai ripuloivia koiria, vaisuja ja syömättömiä sisätautitapauksia. Suomessa, jossa käytännössä kaikki koirat rokotetaan parvoa, penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta ja rabiesta vastaan, ei näitä tauteja käytännössä näe koskaan, mutta Intiassa ne ovat yleisiä ja niiden mahdollisuus täytyi pitää koko ajan mielessä. Punkkeja Intiassa on todella paljon, ja punkkivälitteiset koirat ovat myös yleisiä. Doksisykliinin avulla pelastimme yhden jo lähestulkoon toivottomalta vaikuttavan koiran, joka oli niin heikko, ettei se jaksanut enää nousta makuulta, jonka limakalvot olivat aivan vitivalkoiset ja ruumiinlämpökin jo alilämmön puolella.

IMG_8016.jpg

Ipanilla yhdeltä jos toiselta puuttuu jalka tai pari...

IMG_7957.jpg

Tämä käppäili meidän mökissä sisällä seinää pitkin...

Intiassa suurina kansanterveydellisenä ongelmana on rabies, jota maassa esiintyy endeemisenä, ja johon tänäkin päivänä ihmisiä kuolee Intiassa jatkuvasti. Rabiestartuntojen lähde ihmisille on käytännössä ainoastaan koirat, ja jotta ihmisten tartuntoja voitaisiin vähentää, tulisi koirakantaa kontrolloida. Intiassa ihmisten suhtautuminen koiriin on hyvin erilainen kuin Suomessa, samanlaista voimakasta omistaja-koira -suhdetta ei oikeastaan ole, vaan koirat kulkevat vapaina kaduilla ja käyvät "omistajiensa" luona lähinnä pistäytymässä, eivätkä yleensä tule esim. taloihin sisälle lainkaan. Koska koirat kulkevat vapaina ja valvomatta, ne luonnollisesti myös lisääntyvät tehokkaasti. Omistajat eivät ole halukkaita huolehtimaan pennuista, vaan pennut jäävät kokonaan vaille omistajaa, ja niistä tulee näitä varsinaisia ns. katukoiria. Rabieksen pelko on ajoittain purkautunut koirien joukkotappoina, eli esim. todetun rabies-tapauksen jälkeen koko kylän koirat saatetaan tappaa uusien tartuntojen pelossa. Pidemmän päälle koirien tappamisesta ei kuitenkaan ole hyötyä, koska koirat liikkuvat laajoilla alueella kylästä toiseen, ja yhden kylän koirapopulaation poistuessa sinne ilmestyy pian uusia koiria, ja toisilleen tuntemattomien koirien selvitellessään välejään tappelemalla, voi niistä oikeastaan olla enemmän vain haittaa kuin tutuista, tapetuista koirista oli. Ainoaksi toimivaksi ja turvalliseksi tavaksi kontrolloida koirakantaa on todettu koirien sterilisaatio- ja kastraatioleikkaukset ja samassa yhteydessä rabies-rokotukset. Tässä työssä mekin kannoimme oman kortemme kekoon, ja reissun aikana leikkasimme yhteensä 20 pieneläintä, 10 kastraatiota ja 10 sterilisaatioita, yksi kissakin oli eksynyt muuten koiravoittoiseen porukkaan.

IMG_7968.jpg

Paikallinen bordercollie (=sekarotuinen katukoira, jossa ilmiselvästi on bordercollieta mukana) menisi mulle aivan puhdasrotuisesta...

IMG_7969.jpg

Leikkauspöydällä maha auki

Viimeisellä viikolla matkustimme vielä etelämmäs Intiassa Thenin kaupunkiin ns. aasileirille, eli hoitamaan lähialueen kylien työaaseja. Köyhillä alueilla aaseja käytetään edelleen työkäytössä kantamaan kuormia ylös vuorille, ja aasilaumoissa kastroimattomat orit aiheuttavat ongelmia tappelemalla keskenään. Kastroimme reissulla 11 aasioria, ja hoidimma samalla muitakin niiden vaivoja, esim. kavioipaiseen, lukuisia haavoja ja jännevammoja. Thenissä lämpötila oli vieläkin hurjempi kuin Mavanallassa, pahimmillaan +39 astetta :O 

IMG_8087.jpgIMG_8100.jpg

Vaikka hommia riitti ja pääsimme tekemään tosi paljon kaikkean mielenkiintoista ja kivaa, niin aikaa jäi onneksi muuhunkin. Kävimme mm. katsomassa elephant sanctuarylla norsujen ruokintaa, intialaisissa häissä, shoppailemassa Ootyssa, ratsastusretkillä upeissa maisemissa, muutaman tutun intialaisen kotona, ulkona syömässä useita kertoja ja matkustimme 1800-luvun höyryveturilla vuoristossa. Mieleen jäivät myös ihanat leppoisat illat mökin terassilla hyvän kirjan kanssa ja auringonlaskua vuorenrinteillä ihaillen. Kolme viikkoa kului yllättävän nopeasti, ja tylsää ei todellakaan ehtinyt tulla. 

IMG_8141.jpg

Maisemia Ootysta

IMG_7990.jpg

Ootyn torilla erilaiset hedelmä- ja vihanneskojut suorastaan notkuivat toinen toistaan herkullisempien tuoreiden hedelmien painosta.

IMG_8022.jpg

Tunnelmia intialaisista häistä

IMG_8041.jpg

Elefanttien ruokintaa. Elephant sanctuarylla norsut kulkivat päivät vapaina luonnossa, ja iltaisin niille tarjottiin ruokaa ihmisten toimesta ja päästettiin sitten taas menemään.

IMG_8037.jpg

Apinat olivat monissa paikoissa varsin kesyjä, kun satunnaiset ihmiset ruokkivat niitä.

IMG_8108.jpg

Thenin matkalla maisemat olivat todella huikeita.