Nyt, kun seuraaviin tokokisoihin on taas vähän pidempi aika, olen päättänyt ottaa projektiksi Fisun istumisen. Toki muitakin liikkeitä puretaan nyt taas palasiksi ja hiotaan kuntoon, mutta istuminen, ja siihen liittyvät ongelmat etenkin kaukoissa, ovat vaivanneet mua erityisesti jo pitkään. Fisulle en tajunnut pentuna opettaa kunnollista, ryhdikästä istuma-asentoa, vaan olen hyväksynyt ja palkannut Fisun luontaisen tavan istua, ja tämä sitten on kostautunut jo moneen kertaan. En jotenkin tajunnut, että tälläinen pitäisi opettaa koiralle, kun Sara ja Step ovat istuneet ihan asiallisesti luonnostaan. Fisu istuu kuitenkin tosi leveässä haara-asennossa, takajalat harottaa, asento ei ole ryhdikäs ja myös etujalat on usein tosi leveästi. Tämän istuma-asennon seurauksena Fisu ei esim. fyysisesti pysty istumaan liukkaalla lattialla, vaan sen tassut liukuvat pois alta. Tokossa huono istuminen näkyy lähinnä paikallaistumisessa ja kaukoissa. Paikallaistumisessa jos jätän sen tosi huonoon asentoon, se ei meinaa jaksaa istua niin, vaan jossain vaiheessa on pakko hiukan korjata asentoa, tai vaihtoehtoisesti se "hytkyy" eli sen peppu liikkuu aavistuksen, kun alustasta riippuen keinonurmi/hiekka osuu sen pyllyyn (joka normaalisti jalkojensa päällä istuvalla ei osuisi maahan..). Kaukoissa huonoa istuma-asentoa seuraa huono makuu-asento, josta ei myöskään pääse kunnolla ylös. Jalat harottavat niin kaukana sivuilla, ettei Fisu saa niistä oikein mitään tukea ja alaselkä painuu liian alas.

Tässä pari Tiian ottamaa vanhaa kuvaa harotuksesta

2016-04-16_00189.jpg2015-01-29_00007.jpg

Nyt olen siis kotona naksutellut uutta istumista. Aloitin projektin opettamalla Fisun istumaan lelukorin päällä, jotta se ymmärtäisi idean korokkeessa, ja siinä, että kaikki tassut pitää olla korokkeen päällä. Seuraavaksi siirryin isoon sohvatyynyyn, jolla Fisu mahtuu helposti, ilman kovin suurta ponnistelua istumaan. Kun se sujui, vaihdoin pienempään sohvatyynyyn, 40x40cm kokoinen tyyny, jonka päällä Fisu ei mahdu istumaan kokonaan, mikäli se harottaa. Tässä vaiheessa Fisu joutui jo oikeasti tekemään töitä, mutta sain sen ainakin jollain tasolla ymmärtämään, että kaikki tassut pitää olla kyydissä, ja tyynyn päällä tekee oikeasti jo aivan eri näköisiä istumisia. Tekniikka on ehkä vähän hassu, edelleen ajattelee liikaa etujalkoja ja takajalat saattavat jäädä leveälle, mutta ehkä saan jossain vaiheessa oikea-aikaisella palkkauksella poimittua takajalkojen siirtämisen kropan alle. Tässä video tokasta treenistä pienemmällä tyynyllä.

Tyynytreeniä olen vaikeuttanut niin, että tulen itse lähemmäs ja siirryn sivulle, ja vähitellen olen alkanut ottamaan sivulletuloa mukaan. Tämä oli aluksi vaikeaa, heti, kun sivulletulo ja kontakti tuli mukaan, jalat alkoivat taas elämään omaa elämäänsä. Muutamia oikein hyviä ja onnistuneita toistoja ollaan saatu jo näinkin. Onneksi Fisu on myös todella hyvä yleistämään, olen kokeillut muutaman kerran samaa käskyä "kunnolla" ilman tyynyä, ja kyllä, tajuaa, että jotenkin se liittyy jalkoihin ja niiden siirtämiseen lähemmäksi vartaloa. Korjaa nyt jo aika kivasti asentoa ilman tyynyäkin, eli ehkä tästä jotain kehittyy!

Tänään käytiin treenailemassa hallilla. Fisu oli niin riemuissaan, kun useamman päivän tauon jälkeen pääsi taas treenaamaan kunnolla. Aloitettiin luoksetulolla, siinä aion nyt sisäänajaa takapalkan kunnolla. Tehtiin yksi suora luoksetulo mulla olevalla lelupalkalla, ja kolme toistoa takapalkalla. Kerran vapautin suoraan sivulta takapalkalle, kerran palkkasin taakse odottamisesta, ja kerran otin luokse, päästin jalkojen välistä ja siitä sai juosta takaisin pallolle. Aika voimakkaasti ennakoi stoppia, mutta tuli kuitenkin. Sitten tehtiin luoksetulon ja noudon loppuasentoa, kapulalla ja ilman. Sehän on nyt taas päässyt valahtamaan liian tiiviiksi, vaikka välillä syksymmällä vaikutti jo paremmalta. Kokeilin samaa polvien notkautusta, jota testasin syksyllä, mutta sillä ei ollut kyllä mitään vaikutusta nyt, törmäsi vaan polviini, eikä se näyttänyt Fisua häiritsevän. Kokeilin sitten muuttaa ihan vaan palkan suuntaa, ja hitsi, sehän alkoi tehoamaan jo parin toiston jälkeen! Eteentulossa palkkasin namilla ojentamalla sen Fisun leuan alle niin, että joutui nojaamaan taakse, ja noudon luovutuksessa heitin pallon Fisun selän taakse. Molemmat alkoivat heti väljentyä! Lopuksi otettiin vielä merkkiä, siinä ollaan aloitettu nyt pari kertaa merkin kiertoa, eli juuri kun on tulossa merkille, sanonkin kiertokäskyn, ja palkkaan merkin kierrosta. Tämä on vaikuttanut ihan lupaavalta, menee nyt kovempaa merkille, mutta myös vähän kaartaa, eikä mene ihan suoraan. 

Fisu treenasi pienen tauon jälkeen myös vähän aksaa. Jatkettiin takaakiertoprojektia, tällä hetkellä ollaan menossa 35cm rimassa, ja tein nyt niin, että otin aan kautta, samalla sain aalle treeniä eteenpäin fokusointiin ja takaakiertoihin vauhtia edelliseltä esteeltä. Yhden mokasi, kun olin aika takana, mutta muuten meni tosi kivasti. Aat oli myös tosi hyviä, 100% kauniita juoksuja. Nyt myös kierrot oli 35cm rimalla aika hyviä, luulen, että seuraavan treenin aikana voin nostaa jo 40cm.