Mitä enemmän treenaa, sen enemmän tulee vastaan kaikkea uutta, mitä pitäisi treenata. Loogista :P

Maanantaina käytiin Järvenpäässä T-treeneissä Fisun kanssa tokoilemassa. Tehtiin ensin pieni kisamainen setti Pekan liikkuroimana ja Riitan treenatessa samaan aikaan samalla kentällä. Fisu teki hihnaseuraamisen, maahanmenon ja luoksetulon, palkka luoksetulossa vauhdista. Teki kivasti, kuten olettaa saattoikin :) Seuraaminen oli tosi intensiivistä ja tiivistä, mutta ei kauheasti ryysinyt, vähän taisi liioitella jotain käännöstä. Maahanmeno tosi nopea, sivulletulo ripeä myös. Luoksetulossa lähti ihan kovaa. Toisessa setissä tehtiin sitten muita kuin alo-juttuja, eli ruutua, noutoa ja tunnaria. Ruutu meni tosi kivasti vieraalla kentällä ja vierailla välineillä, ei mitään eroa normaaliin. Tarjoaa ihan tosi kivasti oikeaa paikkaa, ei ole nyt enää jäänyt liian eteen vaan menee keskelle taakse just niinkuin pitääkin. Seuraavaksi pureuduttiin noutoon, siinähän on ollut nyt oikeastaan koko kevään ajan ongelmana palautus. Ei tule täysiä, enkä tiedä, millä saisin sen tulemaan täysiä. Vauhtinouto ei toimi, kehuista tai hetsaamisesta vauhti ei yhtään nopeudu, vauhti ei ole tullut varmuuden myötä, eikä edes pitkällä matkalla. Tässä koottuna ajatuksia sekalaisessa ja epäjärjestelmällisessä muodossa:

  • Pitäisi saada rikottua nyt tämä "tahmeilu" ettei jää tavaksi, eli vauhtia on saatava, keinolla millä hyvänsä
  • Kolmio-treeni, eli joku pitää koiraa, itse juoksen pois hetsaten, sitten avustaja heittää kapulan ja koira hakee kapuan ajatuksella "kiirekiirekiire mamman luo". Tätä testattiin, mutta ei ainakaan ekalla treenikerralla tajunnut, tulee vain suoraan luokse ilman kapulaa. 
  • Kiertotreeni, jossa koira lähetetäänkin kiertämään ohjaajan takana olevaa tolppaa kapulan luovutuksen sijaan. Tätä ei vielä testattu kapulan kanssa vaan pelkillä kierroilla, mutta voisi toimia ja ehdottomasti kokeillaan.
  • Vauhtinoudon ongelma ei varsinaisesti liity kapulaan, vaan oikeastaan ongelma on kahden lelun leikissä. Fisuhan ei tahdo vaihtaa lelua, vaikka kyseessä olisi kaksi identtistä lelua. Jos ongelman saisi korjattua kahden lelun leikissä (=tehdä lelun vaihtamisesta oikeasti kannattavaa), voisi vauhtinoutokin alkaa toimia? Ehkä kokeillaan vielä kahden lelun leikkiä sittenkin, vaikka ollaan siitä jo vähän luovuttukin... 
  • Ehkä kapulan pitoa voisi treenata vielä vähän enemmän, jotta kapula suussa liikkumisesta tulisi luontevampaa. Esim. ruutuun juoksua kapulan kanssa, kiertoja, agilitya tms. ettei niin keskittyisi siihen kapulaan ja ajattelisi sitä leluna/aarteena
  • Luovutuksia lyhyeltä matkalta, esim. maasta eteentuloja

Lopuksi noutopohdintojen jälkeen tehtiin vielä tunnaria, jälleen kasa vääriä ja oma piilossa niiden läheisyydessä. Tehtiin kaksi toistoa, molemmat hienoja <3 Toisella teki taas saman minkä viimeksi, eli kävi haistelemassa väärien kasaa ja toi oman, jes!!! 

Tiistaina käytiin pk-kentällä ottamassa kevään ekat hypyt Stepin kanssa. Kyllä se vielä metrisestä yli meni, mutta on se vaikeaa :/ Ottaa ihan kunnolla tukea, ja hidastaa ja epäröi. Kertaakaan ei kyllä kiertänyt, ja sai superbilepalkat jokaisesta hypystä. Estenouto meni ihan mukavasti. Fisu treenasi pk-kentällä pitkää suoraa seuraamista, sitä ei ollakaan varmaan kauheasti vielä tehty. Hyvin keskittyy tylsällä suoralla :) Eteenmenoa tehtiin myös, tsiisus että se menee lujaa...... En tiedä millä saan sen ikinä menemään maahan tuosta vauhdista.

IMG_8548.jpg

Tänään käytiin koulun jälkeen Fisun kanssa tokoilemassa, testasin niitä uusia kiertojuttuja. Hyvin lähtee kyllä kiertämään mun selän takana olevaa kohdetta, ei mitään epäröintiä ja kovaa tulee. Kotona tehtiin kapulan kanssa temppuja, ja aluksi olikin vähän vaikeuksia, ei ymmärtänyt, että kapulaa pitäessä voisi tehdä muutakin kuin tulla eteen istumaan. Parin oikea-aikaisen palkkauksen jälkeen kuitenkin hokasi, ja sitten onnistuikin kaukot, peruuttaminen ja sivulletulo kapula suussa. 

Illalla vielä Ojankoon Stepin torstai-aksaan, ja suureksi riemukseni kentällä oli nyt matala aa odottamassa pentutreenejä! Fisun juoksu-A projekti käynnistyi siis vihdoin ja viimein. Aloitettiin tietysti heti aasta. Ajatuksena mulla oli ihan ensimmäiseksi katsoa, millaisella tekniikalla Fisu ihan luonnostaan tekisi aata, ja sen jälkeen arvioida, miten lähdetään kontaktia työstämään. Muutamasta treenikerrasta se tuskin menee pilalle, vaikka luontainen tekniikka ei olisikaan hyvä. Olen kysellyt tosi paljon eri tahoilta juoksukontaktin opettamisesta, ja ainakaan toistaiseksi mulla ei ole mitään selkeää näkemystä siitä, mikä tekniikka olisi se paras. Mun ideaalisuoritus olisi 4 laukka-askelta koko esteelle, eli ensimmäisen kerran koiran tassut osuisivat ylösmenokontaktin keskelle, siitä nousevan pinnan yläosaan, sitten laskevan pinnan yläosaan ja lopuksi alasmenokontaktin keskelle/alaosaan. 

  1. Ensimmäiset toistot tehtiin niin, että kävelytin Fisun aan harjalle, heitin pallon ja samalla sanoin "jes vapaa" ja annoin juosta pallon perään, näitä ehkä 5 tai 6. Meni heti ensimmäisestä toistosta lähtien kovaa, otti vain yhden askeleen laskevalle pinnalle, osalla ei osunut kontaktiin. Palkan sai kaikesta riippumatta siitä, osuiko vai ei.
  2. Seuraavaksi kokonainen aa samaan suuntaan, kuin mihin oli mennyt puolikkaalta aalta. Pallo oli valmiina odottamassa, ja kertaalleen kokeilin heittää pallon. Näitä tehtiin 3 tai 4. Ensimmäinen yritys oli tosi pelottavaa katseltavaa, loikkasi jostain ennen harjaa alastulon alalaitaan, eli osui kontaktiin mutta tuollaista tekniikkaa en missään nimessä halua. Seuraavat olivat myös hasardeja, otti joka toistolla vain yhden askeleen laskevalle pinnalle, osassa osui kontaktiin, osassa ei. 
  3. Pienen tauon jälkeen tehtiin aata toiseen suuntaan kokonaisena, pallo valmiina, tehtiin 3 toistoa. Teki ensimmäisen ehkä aavistuksen hitaammin kuin edellisillä kerroilla, nyt ottaen 2 askelta nousevalle pinnalle ja 2 askelta laskevalle pinnalle, eli juuri se tekniikka joka olisi omasta mielestäni optimaalisin. Seuraavilla kahdella vauhtia oli vähän enemmän, mutta tekniikka pysyi samana, eli _juoksi_ eikä loikkinut, ja osui täydellisesti aivan keskelle kontaktia. Tähän pyritään, katsotaan, mihin päästään :)

Aan lisäksi Fisu treenasi keinua ja keppejä. Keinua tehtiin taas isolla keinulla, ja lupaavalta vaikuttaa :) Vauhtia oli jo enemmän kuin viimeksi, ja nyt ei tehnyt yhtään lentokeinua! Kepit meni myös hyvin, otettiin jo vähän mun liikettä mukaan eli juoksin vierellä, ja vauhti kasvoi ihan reippaasti taas sen myötä. Stepin treenit meni myös ihan hyvin, tehtiin piiiiiiitkää rataa jossa todellakin sai/piti juosta ja mehän juostiin! Yllättävän hyvin oma kunto kesti, ja pakka pysyi kohtuullisen hyvin kasassa.