Hassua, miten toisen koiran kanssa treenaan sitä, kuinka hypätä hyvin ja toisen kanssa sitä, kuinka juosta ohi niistä hypyistä :D Tosi loogista tää koiraharrastus! 

Stepin kanssa olen nyt treenaillut tokon uusia liikkeitä sillä ajatuksella, että jos se oppii ne suht kivuttomasti, niin voisin vielä yrittää kisata sen kanssa SM:iin vaadittavat tulokset, mutta jos menee pään hakkaamiseksi seinään, niin annetaan olla. Eteenlähetys on sujunut tosi kivasti ja Stepillä ei ole mitään ongelmaa hahmottaa siitä ruutuun lähtöä, paikallaoloa kokeiltiin ja sekin toimi yllättävän hyvin ja kierron jälkeen tekee hienoja istumisia. Kiertohyppynoudossa alunperin ongelmana oli hyppyjen välistä meneminen, kesällä kun tätä testailin, niin ei sujunut sitten millään. Stepille on pk-tottiksessa opetettu tosi vahvaksi hyppy, ja se, ettei hyppyä saa kiertää _missään_ tilanteessa. No, olen nyt sitten reilun kuukauden treenannut pelkkää kiertoa, jotta saisin sen vahvemmaksi, kun ajattelin, että jos kierto on hieman epävarma (niinkuin se kesällä olikin, sotki merkkiin) niin en voi treenata samalla kertaa useaa keskeneräistä juttua. Kierrot on sujuneet hyvin, Step ei enää yritä tehdä merkkejä vaan kiertää kiltisti samalta puolelta joka kerta. Eilen testattiin sitten taas kiertoa hyppyjen kanssa, ja eihän siitä mitään tullut. Step ei vaan VOI mennä ohi niistä hypyistä, ainakaan niiden välistä. Sitä ahdistaa ajatuskin mennä esteiden välistä, ja kun sille sanoo, että hyppyjä ei voi mennä, niin yrittää kiertää esteet ulkokautta, tai hypätä esteet takaakiertona. Pelkällä kuuntelutreenillä Step ei selvästikään tätä tule oppimaan, joten nyt on pakko keksiä jotain muuta. Siispä mietintämyssy päähän:

  • Ensimmäisenä ideana tuli mieleen korostaa hyppyjen välistä juoksemista niin, että laitan hypyt tosi lähekkäin, alle metrin päähän toisistaan. Step voisi huomata hyppyjen liittyvän toisiinsa, eikä ne ole vain kaksi satunnaisesti kentälle sijoitettua hyppyä. Tähän ideaan voisi yhdistää hyppykujan, eli jos hyppyjä on rinnakkain tosi monta, niin ei se niitä kaikkia voi hypätä. 
  • Jos hypyn, kierron ja kapulan eriyttäisi erillisiksi tehtäviksi, ja pelkällä suullisella käskyllä erittelisi, mikä tehdään milloinkin. Hyppy, merkki ja kapula voisivat aluksi olla vierekkäin, eikä niin, että hyppy olisi yhtään sen lähempänä kuin merkki tai kapula. Tätä voisin kokeilla ainakin Fisun kanssa.
  • Kiertohyppynoutoa voisi treenata puolikkaana, eli yhdellä hypyllä. Jos opettaisi koiran juoksemaan ohi ensin yhdestä hypystä, ja kun se sujuu tosi hyvin, ottaisi toisen hypyn mukaan. 

Hyppykujaa päätin testata heti, kun kävin eilen illalla BATin vapaavuorolla aksaamassa. Laitoin ensin kaksi hyppyä vajaan metrin päähän toisistaan rinnakkain, ja juoksutin vain niiden välistä pallolle. Tämän Stepsu tajusi suht hyvin, joten laitoin kaksi hyppyä peräkkäin molemmille puolille, niin, että hypyt muodostivat kujan. Tämänkin Stepsu tajusi hyvin. Laitoin sitten eteen merkin, ja lähetin kiertoon. Sujui hienosti, molempiin suuntiin. Pidettiin tässä välissä tauko, ja kokeiltiin sitten uudestaan kahdella hypyllä selvästi leveämmällä välillä. Heti tuli vanha ongelma takaisin, eli kun hypyt ovat liian kaukana toisistaan, niiden välistä meneminen ei ole Stepille enää mikään *juttu* niin silloin ne voi sen mielestä yhtä hyvin käydä hyppäämässä. Hyppyjen välimatkaa hitaasti kasvattamalla tämä kuitenkin voisi jopa toimia, jos sillä Step ymmärtäisi tämän jutun idean. Kiertojen lisäksi Stepsu treenasi eteenlähetystä seinää päin. Laitoin virheän narulelun aivan väliseinään kiinni, ja lähetin sinne. Teki tosi kivasti, myös ilman lelua. 

Stepin treeniasetelma

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202015-11-21%20kell

Fisun kanssa olen nyt miettinyt sen hyppäämistä. 60cm rimoilla se edelleen liioittelee hyppyjä, ja kisavideoita katsellessa huomaa aika lailla kaikilla radoilla toistuvan ongelman, eli Fisu hyppää liian läheltä. 55cm rimoilla hyppykaari ei ole ihan niin pitkä kuin mitä 60cm rimoilla, koska hyppää selvästi matalampia hyppyjä, ja mahtuu siksi paremmin esteväleihin. Fisu ei selvästikään osaa oikein arvioida etäisyyksiä, ja lyhentää askeltaan sen mukaan. 60cm rimoilla hyppää joka suuntaan isoja loikkia, ja ajautuu väkisin liian lähelle seuraavaa estettä, joutuu ponnistamaan liian läheltä ja tekee välillä karmean näköisiä kamikazeloikkia yrittäessään päästä esteistä yli väärästä ponnistuspaikasta huolimatta. Kokemus varmasti auttaa, mutta hyppytekniikkatreeni tuskin olisi pahitteeksi. Fisulla on niin pitkä hyppy ja kova vauhti, että varmasti kisoissa se joutuu 5m estevälit hyppäämään in-and-outina, ja tähän sillä ei vielä riitä taito eikä itsevarmuus. Rakensin Fisulle hyppysuoran, johon laitoin aluksi 5m välit 60cm rimoilla, palkan eteen, ja katsoin, mitä käy. Näytti aivan hirveältä. Laskeutuu edellisen hypyn suunnilleen esteiden puoliväliin, ottaa välilaukan, ja ponnistaa seuraavalle hypylle jostain metrin päästä esteestä, ja joutuu hyppäämään korkeutta, jotta ylipäätään pääsee yli. Hyppykaaren korkein kohta sijoittuu aivan väärin, reilusti esteen jälkeen. Testailin sitten estevälejä muuttamalla, että missä vaiheessa Fisu ymmärtää muuttaa askellustaan. Laskin rimat myös alemmas, jotta treenistä ei tulisi niin vaikea. 55cm rimoilla n. 4m estevälin Fisu hyppäsi in-and-outina, aluksi haparoiden ja tiputti jälkimmäisen riman, mutta parilla palkkauksella alkoi sujumaan paremmin. Tein aluksi niin, että 4 hypyn suoralla kahden viimeisen hypyn väli oli lyhyt, ja sitten vaihdoin niin, että kahden keskimmäisen hypyn väli oli lyhyt. Tässä Fisu selvästi jo hoksasi idean, ja pystyi hyppäämään ihan rennosti. Loppuun kokeilin kerran niin, että molemmat estevälit oli lyhyet, ja Fisu joutui menemään kaksi peräkkäistä välinä in-and-outina. Tämä on fyysisesti tosi rankka treeni, eikä voida ottaa paljoa toistoja, mutta varmasti tästä olisi hyötyä. Lisäksi pitäisi tehdä jumppahyppyjen avulla etäisyyden arviointia, tätähän ollaan kyllä tehty Fisun ollessa pienempi, mutta nyt varmasi viimeiset 5 kertaa ollaan vaan keskitytty korkeuden arviointiin pk-hyppyä ajatellen.

Fisun hyppykaari nyt, ja se, mihin pyrimme:

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202015-11-21%20kell