Hohhoijaa, ei mene meilläkään aina ihan putkeen... Torstaina päivällä kävin treenaamassa tarkkuusetsintää ja pudotettua, talloin 3x3m tarkkuusruudun, maasto ihan perus metsää. Otin yhden ilmaisun Saran kanssa, meni hyvin. Sitten nappi ruutuun ja koira etsimään. Tää oli nyt jostain syystä vaikee, joutui etsimään tosi kauan, ja kun löysi, nappasi suuhun ja toi mulle käteen... Palkkasin, kun ajattelin että muuten lähtee kaikki motivaatio. Mietin samalla, että jos vaan vaihdan ilmaisun esineen tuomiseen, kun kerran tarjoaa sitä ihan itsestään. No, tämä idea osoittautui erittäin huonoksi. Otin uudestaan, löysi hyvin ja toi jälleen, luovutuksessa laitoin käden alle ja sanoin irti, ja kas, eipä sillä enää ollutkaan nappia suussa, se oli nielaissut sen! Sarakin oli ihan hämmästyneen näköinen, että mihinkäs se nyt katosi... Voi hitto! Otin sitten vielä pullonkorkilla pari ilmaisua, yritti ottaa joka kerta suuhun... Vai että bordercollien kanssa on helppoa treenata!? Se oppii YHDESTÄ kerrasta sen väärän toiminta-tavan, ja yritäpä sitä sitten korjailla.

Stepin kanssa sama treeni, sekin yrittää ottaa suuhun esinettä, plaah. Sillä en ole koskaan edes palkannut siitä, tekee sitä muuten vaan. Ei sentään niellyt esinettä, onneksi.

Seuraavaksi pudotetun esineen noutoa, talloin 50m radan, oli sellainen ihan olemattoman pieni polku. Otin nyt esineeksi mun vaaleanpunaisen possu-tossun, varmaan parempi kun tikru. Saran kanssa ensin, otin eka pari luovutusta possutossulla, että tajuaa mikä juttu on kyseessä. Sitten itse nouto, pudotin n. 10m jälkeen eli hakumatka 40m. Oli täydellinen <3 Ei mitään valittamista, nopea, määrätietoinen, bongasi esineen heti ja luovutus kunnossa :) Tämän se kyllä osaa. 

Stepin kanssa sama homma, ei toiminut... Lähti ehkä 10m ja kääntyi takasin, ei ollut selvästi mitään hajua mitä oltiin tekemässä. Mentiin sitten yhdessä esineelle, ja otettiin uudestaan, nyt niin että esine oli lähempänä. Ei toiminut vieläkään kunnolla, lähti taas joku 10m ja kääntyi ympäri, aikansa pyörittyään lähti kuitenkin itse jatkamaan ja löysi. Seuraavaksi niin että näytin esineen kun olin pudottanut, tällä toimi tosi hyvin. Sitten uudestaan täydellä matkalla, nyt toimi. Tässä huomaa Saran ja Stepin eron, Sara on itsevarma ja itsenäinen ja lähtee vaikka olisikin vähän epävarma, mitä pitää tehdä, Step puolestaan kääntyy välittömästi kysymään multa apua. Mutta sitten kun Step on varma, ja tietää mitä tehdään, se on kuin robotti, ja tekee paljon näyttävämpiä liikkeitä, Sara puolestaan on epäluotettava, saattaa keksiä kaikkia omia variaatioita...

Illalla oltiin Stepin aksatreeneissä, tehtiin ihan mukavaa Marjo Heinon agirataa. Paperilla näytti pahemmalta tämäkin rata, ainoat ongelmat Stepin kanssa oli okseri (ylläri...) ja kepeille meno avokulmasta, kun vieressä oli rengas. Yhdestä putkesta onnistuin myös vetämään ohi kun olin huolimaton. Okseri saatiin toimimaan kun en kiihdyttänyt  juuri sillä kohtaa, ja tehtiinkin oikein näppärällä nollalla rata läpi. Keppeihin laitoin ohjurit ettei tulisi virheitä, lopuksi otin pois ja kokeilin samasta kohdasta lähetystä, meni hyvin ja palkkasin.

Tänään illalla hakutreenit Korsossa. Otin Stepille oikeaan etukulmaan ääniavulla etenemisen, vasempaan etukulmaan tyhjän, oikealle suoran löydön ja vasemmalle suoran löydön. Tai siis niin mä kuvittelin. Lähetin eka oikeelle, eteni sairaan kauniisti ihan suoraan etukulmaan, sieltä ääniapu, jolla kääntyi eteenpäin, ja...... Juoksi maalimiehestä ohi täyttä kyytiä seuraavalle maalimiehelle, joka oli jo valmiiksi piilossa. Mä en ehtinyt edes kissaa sanoa, katsoin vaan hämmästyneenä kun mun koira teki komean 50m leveän piston, kun oikea maalimies olis ollut jossain 15m päässä kulmasta. Ei tullut edes mieleen että noin voisi käydä. No, pienen pohdinnan jälkeen laitettiinkin sitten rata uusiksi, eli oikealle puolelle vielä yksi piilo, jotta saan tyhjän jälkeen palkattua löydöllä. Sitten takaisin keskilinjalle, ja lähetin Stepin ekaa kertaa suunnitellusti tyhjälle pistolle. Lähti aivan sairaan hienosti, eteni aivan piikkisuoraan ja määrätietoisesti etukulmaan, lähdin itse etenemään aluetta ja huikkasin Stepille hyvä. Se ei kuitenkaan lähtenyt etenemään, vaan tuli samaa reittiä takaisin, vasta vähän matkaa tultuaan kääntyi oikaisemaan mun luo. En ollut vielä lähelläkään seuraavaa lähetyspaikkaa, joten laitoin sitten vasemmalle uudestaan tyhjälle, kun sinne jäi niin iso tutkimaton alue. Lähti kyllä hyvin, mutta ei edennyt ihan loppuun asti, tällä kertaa kääntyi kuitenkin aluetta eteenpäin, huusin taas hyvä, mutta tulikin sillä heti luokse. Näköjään sille ei voi huudella, tulee heti pois pistolta. SItten oltiinkin jo oikeassa kohtaa, ja lähetin oikeelle. Nyt ei enää lähtenytkään, näköjään 2 tyhjää peräkkäin oli liikaa :( Lähti ehkä 20m ja jäi siihen pyörimään. Koitin lähettää uudestaan, lähti vinoon. Menin lähemmäs lähettämään, lähti nyt hyvin mutta kääntyi aluetta taaksepäin ja meni edelliselle piilolle syömään kissanpateen jämiä. Tosi kiva, sai oikeen palkan siitä että työskentelee taaksepäin :/ Otin sitten kiinni ja mentiin suosiolla tekemään hajuhaku, ettei mene ihan motivaatio. Ei ollut kovin hyvin nenä auki, tosi lähelle piti mennä ennen kun sai hajun. Menin keskilinjalle lähettämään, nyt meni hyvin. Vikalle ukolle lähti onneksi hyvin, ei näkynyt motivaatiossa tuo edellinen. Ei kyllä oikein lupaavalta näytä hakukoetta ajatellen... Työskentelee taaksepäin, tekee piikkipistoja, ei irtoa kahden peräkkäisen tyhjän jälkeen. Ilmaisu onneksi on hyvä, ja nykyään lähtee enimmäkseen sinne mihin lähetän ja etenee suoraan. Musta tuntuu että Step on vähän valeraskaana, jotenkin ihme nyhverö, ei oikein irtoa, sama ongelma näkyi pudotetun esineen noudossa. Kaikki itsevarmuus on tipotiessään, jos ei onnistu ekalla, niin ei oikein lähde yrittämään uudestaan. Ei ole normaalia Stepsua...

Saran kanssa samat piilot, jospa se edes onnistuisi niinkuin oli suunniteltu :) Eka pisto oikeelle, lähti ekalla vinoon, huusin pois. Uudella lähetyksellä suoraan, ja sinne paineli, viiteenkymppiin ja siitä vielä yli. Kääntyi aluetta eteenpäin ja eteni hienosti, mutta koko ajan vaan syvemmälle ja syvemmälle. Huusin jo takaisin, kun alkoi uhkaavasti lähestyä tietä. Ekasta ukosta oli mennyt jo ohi, tokan ukon kohdalle ei onneksi ehtinyt. Takaisin tullessa nappasi hajun ekasta ukosta ja löysi, huh. Sitten tyhjälle, lähti hyvin, mutta kaartoi aluetta eteenpäin pikkuisen ennen etukulmaa. Annoin kuitenkin mennä, luotan sen nenään niin paljon että jos tekisi kokeessa tuollaisia pistoja, saisi kyllä varmasti hajun kulmassa olevasta ukosta. Siellä se kiiti aluetta eteenpäin, ja mä etenin keskilinjaa. Seuraavan lähetyspaikan tietämillä aloin huudella takaisin, mutta ei näkynyt eikä kuulunut. Huutelin siinä aikani, ja tuli vihdoin, jostain toisen piilon kohdalta. Huhhuh, teki sellaisen kevyen n. 80m leveän piston... Piston malliahan ollaan treenattu peräti 2 kertaa ennen tätä. Joopa joo, voi tulla ongelmia saada se tyhjältä pois, tuolla menolla juoksee koko alueen yhdellä pistolla läpi. Sitten oikeelle, oli näkevinään jonkun piilon, kun veti vauhdista liinat kiinni ja kääntyi tutkimaan jotain risukasaa. Yritin lähettää uudestaan, taas sama juttu. Menin vähän eteenpäin keskilinjaa lähettämään, nyt lähti kunnon pistolle ja löysi, vaikkakin vähän taaksepäin kääntymällä, kun oli lähettänyt edempää kuin olin suunnitellut. Vikalla pistolla maastossa oli yksi häiriöpiilo, ja otettiin tähän ääniapu, se meni hienosti.