Viime viikon torstaina käytiin Fisun kanssa treenaamassa paimennusta Somerolla. Päästiin nyt testaamaan hakukaaria isolla pellolla, kun Katjan luona alkaa jo vähitellen tila käydä vähiin :) Eka kierros tehtiinkin siis kaaria. Tein ensin pari lyhyempää, ja kun oli tosi kiva ja aukesi hyvin, niin tehtiin sitten vähän pidempiä niin, että Marika piti lampaita "tolpalla". En nyt katsonut niin tarkkaan matkaa, olisko ollut jotain 80-90m. Fisu teki ihan tosi hyviä hakukaaria, molempiin suuntiin oikein kauniit ja pulleat kaaret, takaosassa työskenteli tosi kivasti eikä mitään ajatustakaan, että yrittäisi leikata sisään. Jes!!! Hauskaa, miten tämä vaan yksinkertaisesti loksahti nyt kohdilleen. Fisu tekee kaarella jopa niin, että vilkuilee vähän väliä lampaita, ja takaosassa laajentaa kaarta, eli tekee oikeasti jo sellaisia päärynän muotoisia kaaria, niinkuin ymmärtääkseni olisi toivottavaa. Nyt otettiin sitten teemaksi nosto, tai pikemminkin siinä ohjattavuus. Kokeiltiin yhden pidemmän kaaren jälkeen nostoa ja kuljetusta. Kaarella meni hyvin maahan ja siitä lähti kivasti ja rauhallisesti ajamaan, mutta lampaat olivat hieman tahmeita eivätkä lähteneet heti liikkeelle, ja Fisu pääsi vähän turhan lähelle laumaa. Sitten kun lähtivät, niin lähtivätkin aika vauhdilla, ja vähän vinoon vasemmalle eli pois linjalta. Yritin korjata uudella flänkkikäskyllä, mutta tätä Fisu ei totellut, vaan yritti vain jatkaa ajoa. Tämä on kuulemma varsin tyypillistä nuorilla koirilla, että nostossa menettävät korvansa ja pyrkivät vain tuomaan lampaat, eikä niitä pysty ohjaamaan. Otetaan siis tämä nyt seuraavaksi treenin aiheeksi. Otettiin flänkkejä selvästi lyhyemmällä matkalla, ja käskin tarkoituksella jatkamaan kaarta tasapainon yli 90 asteen kulmaan asti (klo 9 tai 15). Aluksi oli tosi vaikeaa, Fisu ei yhtään tajunnut ja yritti vain jäädä tasapainoon hengailemaan, tai yritti lähteä väärään suuntaan flänkille. Autoin paineen ja vartaloapujen kanssa, ja muutaman yrityksen jälkeen hoksasi mitä tässä haluttiin, ja alkoi kuuntelemaan.

Tässä erittäin hieno ja havainnollistava paintilla piirretty kuva siitä mikä oli homman idea :D

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202016-08-01%20kell

Otettiin tähän väliin tauko, ja toisella kierroksella jatkettiin samaa ideaa, eli kuuntelutreeniä, mutta ajossa. Annoin ajaa suoraan hetken, sitten käänsin sisäflänkillä n. 90 asteen kulmaan ja pyysin siitä joko jatkamaan ajoa poikittain muhun nähden, tai sitten pysäytin, ja pyysinkin jatkamaan kaarta uudestaan samaan suuntaan, joko tasapainoon asti, tai siitä yli. Poikittaisajot toimi tosi kivasti, ja ajossa otti muutaman muistutuksen jälkeen aika kivasti suunnat jo oikein pienen reiteen taputuksen avulla, mutta taas pysäytyksen jälkeen oli tosi vaikeaa saada Fisu jatkamaankin kaarta. Muutaman toiston jälkeen kuitenkin hoksasi tämänkin, ja sitten pystyin jo pyörittämään Fisua aika vapaasti ihan mistä suunnasta mihin suuntaan tahansa lampaiden ympäri. Tämä toki tehtiin nyt aivan lähellä, olin itse koko ajan n. 10m päässä lampaista, eli paljon on vielä matkaa siihen, että ottaa suunnat noin hyvin myös siellä 100m päässä hakukaaren jälkeen. Ihan vikaksi tehtiin vielä yksi pidempi haku, joku ehkä 60m, ja kokeiltiin, menikö mitään perille. Laitoin vasemman kautta, ja pysäytin tasapainoon, ja siitä uudestaan vasemmalle klo 15 asti. Toimi!!!!!!! Tässä onkin nyt sitten kivaa treenattavaa seuraaville kerroille, ja kun tämä homma toimii, niin ollaan jo aika pitkällä kisoja ajatellen. Haussa on kuitenkin kiinni tosi paljon pisteitä, eli se olisi syytä saada toimimaan.

Tässä toisen kierroksen treeni-idea

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202016-08-01%20kell

Perjantaina suoraan töistä lähdettiin ajelemaan Hartolaan Tending-leirille. Luulin, ettei ehditä perjantaina illalla enää mitään treenaamaan vaan keskitytään vaan makkaran paistoon nuotiolla, mutta saavuttiinkin juuri sopivasti kun pk-tottistreenit olivat vielä käynnissä. Fisu kuunteli siis parit paukut, ja tehtiin hyppyä ja estettä. Hyppyä ensin 95cm esteellä, ja kun se meni varsin helposti, niin pari hyppyä ihan vaan lelulle metrisellä. Hyppäsi hyvin, tosi reippaalla asenteella eikä kyllä epäröi tippaakaan. Kapulaa ei otettu nyt ollenkaan mukaan. A-esteen meni myös tosi kivasti, tekee edelleen hyvällä tekniikalla ja reippaasti tämänkin. Stepsu pääsi myös tekemään muutaman hypyn, este oli ehkä 85cm, siitä meni vielä puhtaasti yli.

Lauantaina aamun ensimmäinen treeni oli agilitya Saija Mustosen treeniryhmässä. Rata oli ihan kiva, ainoastaan tosi hankala avokulma kepeille, muuten ihan iisi. Kokeiltiin kepit pariin kertaan ensin yksittäisenä esteenä, sitten radalla. Ei osannut itse hakea noin vaikeaa kulmaa, mutta kokeiltiin sitten törkkäisyä niin, että olin itse vastakkaisella puolella keppejä kutsumassa ja siitä autoin sisään. Tämä toimi hyvin! Muuten menikin sitten oikein kivasti, ei mitään ihmeellistä missään kohdassa. Fisu ei ollut ollenkaan hullu tauon jäljiltä, vaan tuntui tosi kivalta.

Iltapäivällä sitten tokoa Christan koulutettavana. Otin meidän treenien teemaksi ohjatun, tunnarin ja seuraamisen. Ohjatussa tehtiin ensin kisamainen suoritus, pohjalle vielä palkaton luoksetulo, jotta saataisi ongelma esiin. Ja niinpä saatiinkin, eli juoksi taas merkistä ohi. Karjaisin pahasti ei, ja pysähtyi. Otettiin uudestaan lähempää, ja kun meni merkille, kehuin mutta en palkannut. Sitten uudestaan kauempaa ja käskytettynä, nyt meni ok ja palkkasin lelulla. Sitten vielä yksi niin, että lelu oli valmiina merkin takana, ja sitten vielä yksi, mistä lähetin hakemaan kapulan. Lähti keskikapulalle, mur. Kokeiltiin sitten häiriönä merkille niin, että tein yhden noudon tavallisesti heitetyllä kapulalla, sitten heitin uudestaan ja käskin merkille. Ei mitään ongelmaa, hienosti meni merkille. Ei siis ole kyse siitä, etteikö osaisi merkkiä, vaan Fisulla on vaan huomattavasti suurempi odotusarvo kapuloille pääsyyn kuin merkille. Lääkkeeksi tähän saatiin toisaalta kisamaisia treenejä ja kokonaisuuksia, ja sitten ihan vaan merkin arvon kasvattamista helpoilla treeneillä, joissa lelu on valmiina merkillä. Palkatessa mielellään olisi hyvä jos menen merkille palkkaamaan samaan tapaan kuin ruudussa, eikä niin, että vapautan mulla olevaan leluun. Toisella kierroksella aloitettiin sitten tunnarilla. Tehtiin koko treeni täysin uusilla, käyttämättömillä kapuloilla, sellaisillahan Fisu on usen ollut epävarma. Nyt ei kuitenkaan saatu oikein ongelmaa esiin, haisteli tosi keskittyneesti eikä tehnyt niitä lenkkejä kapuloiden ympärillä, mitä välillä tekee. Kokeiltiiin, miten vire vaikuttaa työskentelyyn, tehtiin pari tunnaria tosi korkeassa vireessä suoraan taisteluleikistä/merkiltä ilman virittelyä ja yksi hyvin matalassa vireessä. Korkeassa vireessä teki tosi hyvin, matalassa oli huonompi ja tässä ei ollut ihan koko aikaa kapuloilla, eli ehkä tämä kuitenkin on vireasia, eikä niinkään liity siihen, haiseeko kapulat paljon vai vähän. Voitaisiin kokeilla tehdä nyt tunnaria vähän eri vireissä, jotta oppisi säätelemään itse tunnetilaansa, pääpaino ennemmin korkeassa kuin matalassa vireessä tehtävillä treeneillä. Lopuksi katsottiin vielä seuraamista, ja kommenttina se mitä tiesinkin jo, eli on liian tiivis ja aavistuksen liian edessä. Nyt on taas vähän valunut edemmäs kuin mitä on ollut lähiaikoina. Seuraamisessa voisin opettaa Fisun seuraamaan mun vasenta jalkaa, eli ei saa ottaa päätä pois reidestä vaikka jalka on takana. Jos saisin paikkaa vähän taaemmas, ei tiiviys haittaisi niin paljoa.

Illalla kuunneltiin taas tottiksen aikana paukkuja, muutaman kerran otin Fisun kanssa seuraamista, ja kerran paikallamakuuta ampumisen aikana. Ei reagoinut muuta kuin korvia kääntämällä mihinkään laukaukseen, hyvä hyvä :) Otettiin myös hyppyä, nyt kapulan kanssa. Ohjatun kapulan kanssa hyppäsi metrisen hienosti, oikean 650g kapulan kanssa hyppäsi 95cm ongelmitta.

Sunnuntaina aamulla meillä oli ohjelmassa jälki. Fisu teki ensin yhden janatreenin, sitten esineruudun, ja lopuksi jäljen. Jana oli n. 40min vanha, ehkä 20m pitkä ja janan päässä iso keppi. Lähti tosi kovaa, aavistuksen vinoon takajäljen suuntaan. Nappasi hyvin jäljen, ja sai kivasti palkan oikean jäljen nostamisesta kun löysi kepin. Tämä oli kiva treeni, voitaisi kokeilla uudestaan. Esineitä kolme niin, että vietiin yhdessä, ja yksi vietiin sillä välin Fisulta salaa. Esineruutu oli aika kauheaa juoksemista, ja keskimmäisen esineen piilotusta ei ilmeisesti nähnyt, kun ei lähtenyt sinne ollenkaan, haki vain hyvin määrätietoisesti molemmat kulmat. Ylläriesineestä juoksi ohi, mutta takaisin tullessa sai hajun. Itse jälki Fisulla oli n. 700m pitkä, 2h vanha, keppejä 6, muutama kulma ja jana ehkä 15m. Meni aika kivasti! Janalla tarkisti ihan muutaman metrin verran takajälkeä ja otti jäljen oikeaan suuntaan. Alussa jäljestäminen oli vähän haparoivaa, ilmeisesti vanha ja vieraan tekemä jälki tuntui vaikealta. Paransi kuitenkin työskentelyä ja nosti kaikki kepit!

Iltapäivällä sitten vielä hakua. Tehtiin nyt ekaa kertaa kaikki maalimiehet valmiina löytöinä. Tämä oli kuitenkin selvästi liian vaikea treeni vielä, ei tainnut oikein tietää edes mitä oltiin treenaamassa, kun siihen malliin sinkoili menemään. Maasto oli vähän kumpuilevaa ja ohjasi selvästi koiraa vääriin suuntiin, ja ilma seisoi paikallaan eikä tuullut lainkaan. Kolmella ekalla pistolla juoksenteli ihan mihin sattuu eikä todellakaan suoraan, mutta löysi jotenkin poukkoilemalla. Vikalla menin lähemmäs lähettämään ja nyt lähti suoraan, mutta taisi kyllä nähdä maalimiehen. Täytynee seuraavaksi kokeilla vaikka ääniapuja, jos niillä sen saisi hoksaamaan suoraan juoksemisen, tuollaisesta en tykkää yhtään jos saa palkan siitä, että juoksee miten sattuu.

Kalan perhe oli taas koolla leirillä :) On ne vaan ihania ja hienoja kaikki, meidän Parhaat P-pentuset <3

13872486_10154408210761170_23843557_n.jp