Viime viikolla PM-valmisteluita tehtiin tiistaina Jessican hallilla Sipoossa Shantin kanssa, keskiviikkona Sirkuskentällä vanhojen tokorinkiläisten kanssa ja torstaina ennen lähtöä vielä yksin. Hallitreeneissä tehtiin seuraamista, tunnari, kaukot, ohjattu, pari eteenlähetystä ja paikkis. Treenit meni kaiken kaikkiaan hyvin, seuraamisessa oli vähän vinoja perusasentoja ja peruutuksen stopissa ei istunut. Kaikki muu toimi kivasti, ohjattu ja tunnari oli hyvät. Kaukoissa otin lyhyeltä matkalta liikkuroituna ja kävin palkkaamassa. Eteenlähetyksistä toisen näytin ja toisen otin tyhjään, molemmat oli tosi hyviä ja suoria. Niistä palkkasin lelulla, kaikesta muusta sai vaan namia. Paikallaolossa otin vain lyhyen istumisen, jonka kävin palkkaamassa. 

Keskiviikon treeneissä otettiin eteenlähetyksen korjaukset pariin kertaan valmiina olevien lelujen kanssa, ne toimi hyvin. Sitten seuraamista, palkkailin käännösten jälkeisistä stopeista kun oli suora. Kiertoa otettiin liikkuroituna, kertaalleen molemmat puolet ilman stoppia, kun kenttä oli niin jäässä etten uskaltanut pysäyttää. Hyvin teki ja kuunteli, yhtään ei yrittänyt sooloilla. Sitten eteenlähetystä ja siinä kuuntelua, kerran sai juosta ruutuun. Ruudussa jäi taas aika eteen, tätä on nyt tehnyt systemaattisesti koko ajan. Lopuksi vielä paikkiksia, kävin palkkaamassa istumista ja kertaalleen otin maahanmenon ja luoksetulon. Saatiin kivasti häiriökäskyjä, niihin ei reagoinut. 

Torstaina päivällä treenattiin vielä ohjattua, tunnaria, luoksetuloa ja ruudun paikkaa. Luoksarissa stoppi takapalkalla, oli tosi hyvä. Tunnari tehtiin pitkällä matkalla L:n muodostelmassa, se oli myös hieno. Ohjatussa yritti keskikapulalle, aurinko taisi vähän häikäistä kun ei nähnyt oikeaa kapulaa. En korjannut vaan otettiin alusta uudestaan, jolloin teki hyvin. Ruutu sitten menikin aivan kamalaksi väännöksi... Yritin laittaa pallon ruudun takareunalle valmiiksi, jotta saisi juosta suoraan palloon kiinni ja sillä saisi vahvistusta loppuun asti menemiseen, mutta ei suostunutkaan ottamaan palloa, ei sitten millään! Pysähtyi omia aikojaan ruudun etuosaan, en saanut kertaakaan ottamaan palloa suorapalkkana! Yritin kaikkeni, hetsasin ja juostiin kilpaa ja huusin jo ennen ruutua "jesvapaa" mutta ei, ei sitten millään. Myöskään ilman palloa ei mennyt kunnolla loppuun asti, tai meni kylki edellä hitaasti hakien paikkaa. Ainoa, millä sain edes jotenkuten menemään kunnolla, oli ihan perinteinen näyttöruutu lyhyellä matkalla, sekään ei toiminut jos yhtään tuli etäisyyttä. Huoh. Leluttomasta kuurista on ehdottomasti ollut hyötyä, mutta näköjään myös haittaa.

Torstaina illalla lähdettiin sitten lentokentälle ja sieltä Osloon. Lento meni ihan sujuvasti, ja Fisu tuotiin tosi nopeasti koneen laskeuduttua. Oli vähän stressaantunut ja läähätti, mutta palautui välittömästi kun pääsi ulos boksista. Lentokentältä suunnattiin juna-asemalle, ja sieltä paikallisjunalla Lilleströmiin. Fisu oli varsin miellyttävä matkakumppani, junassa otti rennosti ja syötiin yhdessä iltapalaa. Lilleströmissä hotelli oli kävelymatkan päässä juna-asemalta ja lentoboksissa pyörät alla, niin liikkuminen sujui melko vaivattomasti.

IMG_1661.jpgIMG_1663.jpgIMG_1665.jpg

Perjantaina aamupäivällä käytiin läheisen koulun pihalla treenaamassa. Otin Fisulle -ylläripylläri- ruutua. Pari kertaa näyttöruutua ihan läheltä, yksi vähän pidempi lähetys, jossa muistutin uudella ruutu-käskyllä taakse menoa. Meni vähän paremmin kuin Suomessa, mutta ei edelleenkään kunnolla loppuun. Lelua en nyt uskaltanut edes yrittää laittaa ruutuun, kun se ei kerran toimi tällä hetkellä. Lisäksi tehtiin pari eteenmenon korjausta niin, että avustaja heitti pallon palkaksi. Kuunteli oikein molemmat puolet. Iltapäivällä käveltiin kisapaikalle, ja päästiin virallisissa treeneissä tutustumaan kisakehään. Käytettiin Suomen joukkueelle varattu aika kahdessa ryhmässä, niin, että meitä treenasi useampi koirakko yhtä aikaa ja kaikki tarvikkeet olivat valmiina kehässä. Häiriötä oli siis melkoisesti. Kenttä oli suht pieni, kehän ympäri kulki raita eri väristä mattoa, ja alusta oli aivan kamalan liukas ja täysin joustamaton, millin ohut matto betonilattialla. Kaukana siis hyvästä, mutta siihen oli tyytyminen. Treeneissä ei saanut palkata namilla, joten pakko oli nyt palkata lelulla. Otin Fisulle ensin kaksi eteenmenoa, molemmilla kävin näyttämässä. Meni ihan hyvin ja suoraan, palkkasin kummatkin. Sitten ohjattu liikkuroituna, merkin takana oli kosketusalusta ja palkkasin merkin, en päästänyt kapuloille. Sitten kierto-ohjattua, kiertomerkin ympärillä oli kapulat ohjureina. Ensin pelkkä kierto, palkkasin vauhdista. Sitten vein odottamaan ja otin vasemman puolen noudon loppuun asti. Teki hyvin, pystyi ihan hyvin nostamaan ja ponnistamaan liukkaalla. Koska aikaa jäi yli, ehdin ottaa vielä toisenkin puolen noudon, sekin oli ok. Sitten vielä kertaalleen yksi näyttöruutu ihan lyhyellä matkalla, meni kohtalaisesti. Ihan hyvä fiilis jäi treeneistä, Fisu liikkui hitaasti ja kökösti liukkaalla matolla, mutta asenne oli kiva. Lopuksi käytiin porukalla ottamassa vielä paikkikset viereisessä hallissa. Istumisen aikana halliin tuli hirveä lauma jotain porukkaa pumppukärryillä ajellen, kävin palkkaamassa jotta Fisu ei ehtisi pöhisemään epäilyttäville pumppukärryille. Meni silti aika nihkeän näköiseksi ja maahan tosi hitaasti. Treenien jälkeen oli avajaiset, annoin niissäkin Fisun roikkua hihnassa, jotta jäisi hyvä fiilis kehässä olosta. Arvonnassa arvoin meille numeron 6, joka vaihtui jollain mystiselle norjalaisella logiikalla numeroksi 5. 

Lauantaina aamulla sitten kammottavan aikaisin kisapaikalle. Suoritukset alkoivat klo 07.30 paikallaoloilla, Fisu oli tokassa ryhmässä keskellä. Tuntui kivalta kehään mennessä, piti hyvin kontaktia ja oli reipas. 

Istuminen: 10/10/10/10 istui nätisti

Maahanmeno ja luoksetulo: 9,5 jäi keskiarvoksi, pisteitä en muista. Maahanmeno oli hiiiiiiidas, köpötteli yksi tassu kerrallaan. Luoksetulo ripeä ja eteentulo hyvä. Edessä odoteltiin, liikkuri unohti käskyttää sivulle siirtymän ja oli jo käskyttämässä seuraavaa koiraa, kun suomalainen tuomari mun selän takaa huikkasi käskyn, ja otin sivulle

Ennen yksilöliikkeitä otin lämppäalueella kaukojen vaihtoja ja vähän seuraamista, tuntui ihan hyvältä.

Kierto-ohjattu: 9/9/9/9,5 joutui jarruttamaan tosi paljon ennen merkkiä, kun alusta oli niin liukas. Kierto oli hyvä ja tiivis, ja hyvin lähti kiihdyttämään kierron jälkeen. Maahanmenossa liukui jonkun matkaa, nouto oli oikein näppärä, eteen tuli vähän vinoon.

Seuraaminen: 8,5/8/9/8 ei ihan parhaita seuraamisia meiltä. Juoksussa alussa tuntui olevan kauhean takana. Ekan täyskäännöksen jälkeisellä yleisön puoleisella sivulle kehän laidalle tuli just seuraamisen aikana pari kiljuvaa ja juoksentelevaa lasta, joille Fisu olisi halunnut murista. Ei kyllä murissut, mutta tuntui sivulla levottomalta ja painoi hetken. Rauhottui ja rentoutui loppua kohden, mutta jokunen vino perusasento tuli kaavion keskivaiheilla.

Ohjattu: 9/9/9/10 arvottiin vasen. Merkille aika hyvä liukkaalla pohjalla, alkoi jo jarruttelemaan vähän ennen merkkiä mutta pohjaan nähden ihan hyvä. Itse nouto oli tosi siisti, hurjan nätti nosto ja teki oikeasti töitä, että sai nostettua siististi liukkaalla. Palautus ihan hyvällä vauhdilla ja edessä oli suora.

Kaukot: 8,5/9/9/9 istumisella alkava sarja. Eka istuminen oli lennokas, peppu nousi vähän maasta kun pomppasi niin vauhdilla. Seisominen vähän vajaa, muut vaihdot oli hyvät ja takajalat ei liikkuneet yhtään. Sivulletulo jäi myös pikkuisen vajaaksi.

Fisu tuntui kehässä aika kivalta, oli keskittynyt ja aktiivinen. Kehän jälkeen kävelytin hetken, ennen kun laitoin häkkiin odottelemaan. Ekan päivän suoritukset oli parissa tunnissa ohi, ja Fisu jäi tuloksissa kärkeen muutaman pisteen erolla Satuun ja Priimaan. Käytiin ennen hotellille lähtöä ottamassa vielä yksi tunnari, oli vähän hätäinen haistelussa ja potki kapuloita, mutta toi oman ja oli itsevarman oloinen, joten palkkasin. Otin lisäksi pari pelkkää kapulan tuontia pitkällä matkalla.  Iltapäivällä käytiin kävelemässä, ja Fisu sai purkaa energiaa, kun varsinainen kisasuoritus oli niin lyhyt. Joen rannasta löytyi hauska torvipatsas!

IMG_1677.jpg

Sunnuntaina startattiin sitten koko kokeen viimeisenä, kun lähtöjärjestys oli käännetty. Jouduttiin odottelemaan kisapaikalla aika pitkään ennen omaa vuoroa. Otin yhtä koiraa ennen meidän vuoroa Fisun lämmittelyalueelle, ja otin pariin kertaan kaikki jäävät naminheitoista ja muuten vaan hengailusta. Teki kaikki oikein ja hyvällä tekniikalla. Kehään mennessä tuntui taas kivalta ja piti hyvin kontaktia. Häiriötä oli nyt enemmän kuin lauantaina, yleisöä ja melua oli enemmän. 

Luoksetulo: 8,5/9/9/9 pohjaan nähden ihan hyvä, Fisun luoksetuloksi surkea. Stopissa töpötteli pitkään ennen kun pysähtyi, kaikki pätkät tuli hitaasti, maahanmeno oli ihan ok.

Zeta: 9/10/9,5/8,5 ennen zetaa bongasi vieressä olevan ruudun ja vilkuili sinne, mutta otti hyvin kontaktin kun mentiin aloituspaikalle. Tää oli kokonaisuudessaan todella kaunis liike, selkeät, suorat ja nopeat asennot ja seuraaminen siistiä

Ruutu: 8/8/8/8 eteenlähetyksessä katsoi hyvin suoraan ja lähti ihan suoraan. Pysäytin aavistuksen liian myöhään, kun ajattelin, että olisi mennyt hitaampaa. Yritti kyllä jarruttaa mutta liukui rinkulasta takareunasta yli. Kutsuin ja stoppasin heti, nyt oli keskellä ja lähetin ruutuun. Ruutuun pinkoi yllättävän lujaa ja tähtäsi kunnolla taakse! Stoppikäskyllä jarrutti niin voimakkaasti, että nauha lähti mukaan ja yksi kartioistakin siirtyi. Pysähtyessään nosteli vähän jalkoja kun ruutunauhat olivat niihin sotkeutuneina. Oli tosi takana, en ollut ihan varma onko sisällä, mutta päätin, että laitan maahan enkä lähde korjaamaan. Lähemmäs kävellessä näin että oli selvästi sisällä. Loppuosa oli hieno.

Tunnari: 8,5/8,5/8/8 kapulat oli kahdessa rivissä. Aloitti haistelun juuri oman kohdalta mutta väärään suuntaan, kävi järjestyksessä kaikki kapulat läpi ja oma tuli kohdalle viimeisenä. Otti reippaasti ja toi, vähän oli hidas. Sivulle siisti ja suora.

Kävin kättelemässä tuomarit, ja kehästä ulos kävellessä kuuluttaja kertoi loppupisteiksi 283,25 ja "våre nordiska mester nytt" tai jotakin sinne päin. Sen verran ymmärsin norjaa, että tiesin mitä se tarkoittaa. Se oli oikeasti siinä, Fisu on tokon POHJOISMAIDEN MESTARI!! Juostiin hakemaan repusta pallo, ja siinä Fisua palkatessa tuli itku. Aivan käsittämätöntä, mun pieni kultakala teki sen <3 Samalla vielä kaupan päälle 1-tuloksella Norjan TVA. En olisi ikinä uskonut reissuun lähtiessä, eikä varmaan kovin moni muukaan. Fisuhan on Suomen joukkueen varakoira, koko kilpailun nuorin koira ja ensimmäistä kertaa tuollaisessa kisatilanteessa kuulutusten ja näyttelypaikan häiriöiden keskellä. Suomen joukkueella meni onneksi myös hyvin, ja Suomelle joukkuekultaa ja vitoisvoitto, kun sijat 1-5 menivät kaikki suomalaisille. Tässä videolla Fisun suoritus PM-kisoissa.

IMG_1688.jpg

IMG_1701.jpgIMG_1743.jpg

Kisasuorituksen jälkeen Fisu sai nauttia kauniista pakkaspäivästä ja voitostansa kirmailemalla pihalla joen rannassa ja leikkimällä vielä lisää rakkaalla punaisella nahkapallollaan. Myös eväät oli kunnossa, olin ostanut kisapalkaksi Fisulle juustogrillimakkaraa, kun nakkeja ei kaupasta löytynyt. Kyllä upposi! 

IMG_1756.jpg

Kotiin lähdettiin vasta maanantaina iltapäivällä, aamulla käytiin vielä kävelyllä Sadun ja Maaritin kanssa Lilleströmissä. Kauniita maisemia siellä oli, ja ihana pakkassää. Junailtiin iltapäivällä taas Osloon, ja siellä Fisu hyppäsi ihan mielellään lentoboksiin ja matkattiin takaisin Suomeen. Lento meni sujuvasti ja Fisu oli riemuissaan kentällä kun pääsi ulos. Hieno reissu ja Pohjoismaiden tottelevaisin reissukaveri <3