Viime viikon maanantaina päästiin korkaamaan paimennuskausi Lillgårdissa Tiian ja Gavan kanssa. Ekalla kierroksella muistuteltiin flänkkejä. Jotenkin tuntui aika ahtaalta, mutta lampaat eivät kuitenkaan reagoineet sen liikkumiseen kaarella joten kaipa se sitten oli riittävän kaukana. Ihan hyvin kyllä muisti, tein myös muutamia sellaisia, että käskin tarkoituksella pois tasapainosta, niissäkin kuunteli ihan hyvin. Toisella kierroksella tehtiin ajoa, meille vähän uudenlaista ajotreeniä suht pienessä aitauksessa. Annoin Fisun ajaa kohti reunaa, ja kun lampaat alkoivat kääntymään itse aidalla, jarrutin vaan Fisua sen verran että lambit ehtivät kääntyä ja sitten jatkettiin ajoa, en siis käskyttänyt lainkaan suuntakäskyillä vaan ainoastaa "aja" ja "oota". Itse pyrin pysyttelemään koko ajan koiran takana. Fisu teki aika kivasti, ihan hyviä pätkiä ajoa eikä yrittänyt kääntää lampaita mulle. Jatkettiin sitten vielä samaa isommalla pellolla, heti kun tuli lisää matkaa meni selvästi epävarmemmaksi ja vilkuili mua.

Tässä Tiian ottamia kuvia Lillgårdin treeneistä

2018-05-14Lillg%C3%A5rd-3487.jpg2018-05-14Lillg%C3%A5rd-3370-2-2.jpg2018-05-14Lillg%C3%A5rd-3364-2.jpg2018-05-14Lillg%C3%A5rd-3483-2.jpg2018-05-14Lillg%C3%A5rd-3368.jpg 

Toinen paimennustreeni tälle vuodelle saatiin järjestymään eiliselle Pukkilaan. Ekalla kierroksella nytkin flänkkien muistuttelua. Alku oli varsin kaoottista, oltiin samalla pellolla yhtä aikaa yhden aussien kanssa, meillä oli selvästi pienempi porukka ja aussie treenasi omalla isommalla laumallaan keskellä peltoa, eli oltiin suht lähekkäin. Fisun porukalla oli aivan älytön veto toisten luo, ja heti kun flänkkäytin Fisua niin että tuli pois peittämästä vetoa, lauma lähti pinkomaan kohti kavereita, enkä todellakaan saanut Fisulla niitä pidettyä, rynnivät läpi koirasta. Pariin kertaan jouduttiin hakemaan uudestaan porukka toisten luota, ennen kuin alkoivat pysymään, ja silloinkaan en voinut yhtään päästää koiraa vedon "takapuolelle", koska olisivat lähteneet livohkaan välittömästi. Hankala tilanne eikä nyt oikein palvellut tarkoitusta, kun en pystynyt tekemään flänkkitreeniä, mutta toistaalta hyvin huomasi Fisusta, että sekin tunsi lampaiden vedon eikä olisi millään suostunut menemään pois peittämästä vetoa. Toisella kierroksella tehtiin sitten ajoa. Ajettiin laitumen reunoja pitkin, ja puolivälissä vaihdettiin suuntaa. Koitin itse pysytellä suht kaukana sivusuunnassa, jotta oppisi ajamaan kauempaa, mutta tällä hetkellä napanuora on sellaiset 20-30m. Jos olen sen kauempana, niin menee selvästi epävarmaksi ja vilkuilee jatkuvasti. Annoin nyt ajaa myös aikalailla omaan tempoonsa, en pahemmin käskyttänyt vaan sai ihan itse ajella. Rauhottuikin tosi kivasti ajamaan rauhalliseen tempoon ja oikeasti käveli. Sekin varmasti toki vaikuttaa, että oli aika kuuma, Fisulla oli hiki ja epävarmuus kun olin sen verran kaukana.

Tänään aksatreeneissä koitettiin nyt ryhtyä pureutumaan huonoon puomiin. Tein erikseen pentupuomin alastulolla vain 2on2off-asentoa. Ensin kokeilin etupalkalla. Teki maasta kontaktille hypäten ihan hyvin, mutta oikeastaan muuten sitten meni vähän tahmaisesti, voi olla että etupalkka lelulla ei ole hyvä vaan tulee jähmeyttä. Välissä käytiin ratatreenissä, siinä ei oikeastaan ollut mitään muuta ihmeellistä kuin huono puomi radalla. En päästänyt jatkamaan huonosti tehdystä kontaktista, vaan pyysin tulemaan loppuun, kehuin, vapautin ja otin uudestaan. Ei tehnyt radan osana oikein yhtään hyvää puomia, joka kerta jää himmailemaan just kontaktin yläreunaan :( Yksittäisenä esteenä ja kun jättäydyin itse taakse, teki suht hyvin ja palkkasin heittämällä lelun eteen. Tätä täytyy kyllä nyt pohtia, että millä saisin tarjoamaan rennosti 2on2off asennon. Ehkä pitää kokeilla, mitä tuumaisi namipalkasta, tai jopa namialustasta. Namiautomaatti on toinen, jota voisi harkita.