Fisu on päässyt tällä viikolla varsin aktiivisesti ja monipuolisesti treenaamaan. Tiistaina käytiin Tiian ja Gavan kanssa treenaamassa tokoa. Fisu testaili P-pentusten treeneistä saatuja ideoita noutoon, luoksetuloon ja seuraamiseen. Tehtiin eka noutoa tolpankierrosta. Tämä toimi tosi kivasti, lähetin jo selvästi kauempaa kuin edellisellä kerralla, hyvin lähti. Osan luovutuksista otin loppuun asti, muutaman palkkasin vauhdista. Sitten kokeiltiin avustajan kanssa noutoa. Eka niin, että Tiia piti kiinni ja antoi kapulan suuhun. Teki ihan kivasti, tuli kovaa ja palkkasin vauhdista. Sitten kokeiltiin niin, että Tiia piti kiinni ja heitti kapulan maahan. Tää ei onnistunut, Fizz juoksi vaan kapulasta yli mun luo :D Tehtiin sitten vielä uudestaan niin, että kapula annettiin suuhun, ja se oli edelleen hyvä. Tajuaa nyt jo vähän nopeammin ottaa kapulan suuhun.

2014-10-07%20Gava28vk-Fizz_00068-normal.2014-10-07%20Gava28vk-Fizz_00078-normal.2014-10-07%20Gava28vk-Fizz_00079-normal.

Seuraavaksi seuraamista. Kokeilin ottaa vauhdista, eli ilman perusasentoa. Teki ihan tosi kivalla asenteella, hyvä paikka ja keskittyi tosi hyvin. Palkkailin ensin namilla, sitten muutama pätkä lelun kanssa. Nyt en huomannut mitään kovin selkeää eroa, teki hyvin molemmilla. Tehtiin myös ekaa kertaa loivaa ja tiukempaa kaarrosta vasemmalle, ihan ei hoksannut käyttää takapäätä, eli tätä täytyy treenata.

2014-10-07%20Gava28vk-Fizz_00094-normal.2014-10-07%20Gava28vk-Fizz_00098-normal.

Vikaksi luoksetuloa, samaan tapaan avustajan kanssa kuin kimppatreeneissä tehtiin. Eka pari normaalia stoppia, sitten niin, että mä tein käsimerkin ja Tiia heitti pallon, ja sitten niin, että sanoin pelkän suullisen käskyn ja Tiia heitti samalla pallon. Näytti ihan hyvältä edelleen, jee :) Ainoa hankaluus on se, että tarvitsen aina avustajan, ja vieläpä sellaisen avustajan, joka osaa heittää oikealla hetkellä. Sarmu ja Stepsukin pääsivät vähän puuhastelemaan, Stepsu teki liikkeestä istumisia ja ruudun loppuosan seuraamisia, ja Sarmu teki rallytokoa :) Sarmu alkaisi olla jo kisavalmis vaikka mihin asti rallytokossa, se osaa seuraamisesta eteentulon, saksalaisen täyskäännöksen, luonnollisesti kaikki jäävät ja käännökset, oikealla puolella seuraamisen, jalkojen välistä puolenvaihdon seuraamisesta toiselle puolelle, selän takaa puolenvaihdot ja nyt kokeiltiin uutena juttuna seuraamisessa pyörähtämistä.

Tokon jälkeen Fisu lähti Gavaan luokse yökylään, tytöillä oli ollut ilmeisen kivaa yhdessä :) Toivottavasti tytöt pysyvät vielä aikuisinakin yhtä hyvinä kavereina <3

2014-10-07%20Gava28vk-Fizz_00016-normal.2014-10-07%20Gava28vk-Fizz_00017-normal.2014-10-08%20Golf-Ga-Fi-Ru_00040-normal.2014-10-08%20Golf-Ga-Fi-Ru_00028-normal.2014-10-08%20Golf-Ga-Fi-Ru_00031-normal.

Keskiviikkona illalla mentiin Siuntioon Tiian tutun Päivin luokse paimentamaan. Tehtiin kaksi kierrosta pentujen kanssa, molemmat pyöröaitauksessa. Pidin ensin Fisun liinassa, ja ajettiin lampaita muutama kierros pyöröaitausta ympäri, sitten päästin vapaaksi ja Fisu sai tehdä flänkkejä. Oli jotenkin aika kuuman oloinen, useampaan kertaan hajotti lauman kun ryysi liian kovaa kohti. Sillon, kun lampaat pysyivät irti seinistä, meni tosi kivasti ja flänkkäsi ihan hyvin. Tehtiin myös muutamia stoppeja niin, että peruutin itse seinään ja Fizz tasapainotti lampaat mulle. Tämä onnitui yllättävän hyvin, Fizz oikeasti pysähtyi heti kun pyysin odottamaan, viimeksi Somerollahan en oikein saanut sitä stoppaamaan. Toisella kierroksella Fisu oli rauhallisempi, ja teki oikeastaan tosi kivasti. Flänkkeihin löytyi hyvä rauha molempiin suuntiin, meni rauhallisesti ravia eikä yrittänyt leikata lähemmäs lampaita. Mitään puolieroa en huomannut, ja vaihtoi suuntaa paljon vähemmällä paineella kuin Somerolla. Tällä kertaa ei käytetty sauvaa ollenkaan vaan painetta luotiin läpsyttämällä isoa työhanskaa. Tähän Fisu reagoi aika sopivasti, sauva oli ehkä tässä vaiheessa vähän liian "raju" tapa painostaa. Tähän voidaan hyvillä mielin lopettaa tämän kauden lammastelut, ja jäädä odottamaan kevättä.

2014-10-08%20Paimennus-Siuntio_00009-nor2014-10-08%20Paimennus-Siuntio_00011-nor2014-10-08%20Paimennus-Siuntio_00016-nor

Kaikki kuvat: Tiia Hämäläinen

Torstaina olikin sitten jännä päivä, nimittäin Fisun ekat viestitreenit!!! Mentiin Emman kanssa ennen aksatreenejä Ojangossa pellolle juoksuttamaan ensin Fisu ja sitten Tuhma. Tehtiin niin, että mä lähdin b-pisteelle Fisun kanssa ja Emma jäi a:lle. Eka matka oli vajaa 100m, ja molemmat jälkipätkät n. 50m. Otettiin lähetyksiin mukaan ääniavut, ja odotuksia ei käytännössä lainkaan. Fisu oli oikein innokas pieni viestikoira, juoksi yhtä kovaa molempiin suuntiin. Neljäs lähetys (Emmalta mulle) vähän epäonnistui, kun liukas kala karkasi Emmalta ja lähti juoksemaan jo ihan oma-aloitteisesti mun luo :D Tähän ei siis tarvittu edes sitä ääniapua...

Aksassa Stepsu teki keppejä, kun ne viimeksi oli niin vaikeat sille. Ja vaikeaa oli kyllä nytkin. Umpikulma kepeille on jostain syystä aivan mahdoton, jos en ole auttamassa. Ongelma tuntuisi olevan se, ettei osaa katsoa eteensä, eli jos olen jossain takana ja yritän vaan lähettää, niin ei ymmärrä lähteä katseellaan etsimään keppejä vaan kääntyy aina mun suuntaan. Jos mulla on vielä lisäksi voimakas liike, niin se tuntuu häiritsevän entisestään. Stepsun kanssa pitäisi varmaan tehdä samaa harjoitusta mitä Saran kanssa olen tehnyt, eli lähetän jostain kentän toisesta päästä pelkällä suullisella käskyllä etsimään kepit, enkä auta liikkeellä tai ohjauksella. Haluaisin, että kepit olisi samaan tapaan itsenäisesti suoritettava temppu, kuin esim. ruutu tokossa. Tässä saattaa olla kyllä pikkuisen töitä, tällä hetkellä Step ei kyllä kovin hyvin osaa itse hakea keppejä kaukaa. Jos tietää, missä kepit on, niin silloin ei ole mitään ongelmaa, ja osaa kyllä hakea oikein sisään vaikeistakin kulmista.

Sara ja Fisu pääsivät puuhastelemaan aksassa myös. Testailin Saran kanssa myös keppejä, se on edelleen pitkän tauon ja treenaamattomuuden jälkeen parempi hakemaan keppejä kuin Step... Vähän sillä on pujotteluvauhti hidastunut, mutta sisäänmenot oli kyllä hienoja edelleen :) Fizz puolestaan teki kahta peräkkäistä hyppyä suoraan, sekä putkea umpikulmasta. Lujaahan se menee, eikä mitään väliä uudella paikalla, metelillä tai muilla koirilla. Emma ja Tuhmis treenasivat yhtäaikaa samalla kentällä, Fizz ei välittänyt tippaakaan parhaasta kaveristaan vaan keskittyi täysillä treenaamiseen. Superpentu <3