Sunnuntaina käytiin Rantasalmella päiväreissulla paimennuskisoissa. Kisat alkoi 2-luokalla, ja olin siellä hyvissä ajoin katsomassa. En ole koskaan käynyt edes katsomassa spky:n paimennuskisoja, ja sääntöja yritin kyllä tavata etukäteen, mutta silti olin autuaasti pihalla. 2-luokassa oli häkityksen sijaan maltanristi, jota en ollut ikinä nähnytkään. Näytti tosi hankalalta, ja onneksi ei oltu 2-luokassa, koska ei olisi kyllä mitenkään onnistunut meiltä. Lampaat oli aika villejä ja osa selvästi haastoi koiraa. Lampaita oli ryhmässä vain kolme, ja osa ryhmistä ei meinannut oikein pysyä kasassa, ja yksittäinen eläin saattoi vaan lähteä juoksentelemaan jonnekin. 

Fisu kisasi siis 1-luokassa, jossa oli tehtävinä haku jostain 80 metristä, tolpan (kasa puulavoja) kierto, poispäinajoa 100m, peruskuljetusta 200m ja ajo rännin läpi. Ränniä ei olla koskaan harjoiteltu, enkä edes tiennyt, että kisoissa voi olla sellainen. Näytti kuitenkin helpommalta kuin perus häkitys. Pelto oli kiva ja tasainen, oikealla paljon tilaa, vasemmalla kulmassa pidempää heinää ja ahtaampaa maaston muotojen takia. Fisu oli kolmantena vuorossa, kävin tokan koiran kohdalla näyttämässä lampaita Fisulle pellon reunassa ja vein sitten autojen väliin näkösuojaan, jotta ei nää lampaiden vientiä poistovarikolle. Vein tolpalle vapaana, näki jo kaukaa kun lampaita tuotiin ja oli kovasti tohkeissaan. Päätin lähettää vasemman kautta, vaikka oikea olisi ollut tällä pellolla "parempi" puoli. Viime treeneissähän Fisu jätti joka kerta oikean puolen hakukaaret vähän vajaiksi, joten en uskaltanut kokeilla sitä nyt. Lähti ihan kivalle kaarelle ja teki oikein hyvän haun, mutta pysähtyi itse tekemään nostoa jostain klo 11 kohdalta. Käskin jatkamaan, mutta se oli multa virhe, koska kun Fisu totteli ja jatkoi kaarta, lampaat lähtivät jo liikkeelle vinoon vasemmalle. Jos olisin antanut nostaa siitä mistä itse halusi, olisi todennäköisesti nostanut suoraan. Hakukaaresta sai pisteitä 16/20 ja nostosta 6/10, eli varmastikin mun korjailusta ja vinoudesta menetettiin pisteet. Tuonti oli ihan yllättävän kiva, Fisu otti käskyjä ja sain korjattua lampaat linjalle melkein heti noston jälkeen ja tulivat ihan rauhallista tahtia. Päästin kuitenkin porukan vahingossa liian lähelle tolppaa, ja koira vähän liian lähellä, niin livahtivat tolpan väärälle puolelle. Yritin korjata, mutta tässä vaiheessa yksi lampaista lähti sooloilemaan, ja koitti tehdä jonkun karkausyrityksen kohti oikealla olevaa viljapeltoa. Laitoin Fisun perään, ja saatiin lammas takaisin porukkaan, ja lampaat olivat nyt tolpan takana. En oikein tiennyt, miten olisi kuulunut jatkaa, kun oltiin nyt siinä kohdassa, missä lampaiden olisi kuulunut olla tuonnin jälkeen. Päätin lähteä ajamaan poispäinajoa, ja lampaat lähtivätkin aika haipakkaa ja vähän vinoon taas viljapellon suuntaan. Ennen kun ehdin kääntää niiden kurssia, tuomari huusikin kiitos. Saatiin siis hylätty, koska tolpan kierto olisi pitänyt korjata niin, että kaikki lampaat kiertävät tolpan oikein päin. Omaa tietämättömyyttäni siis sabotoin koiran suorituksen. 

Hylätty suoritus sinänsä ei harmita, niitähän tuntuu tulevan paimennuskisoissa melkein yhtä usein kuin agilityssa, mutta harmittaa Fisun puolesta. Jouduin ottamaan sen pois lampailta vaikka koira ei tehnyt mitään väärin, eikä saanut jatkaa. Olisi ollut kiva yrittää ajaa rata läpi :/ No, ensi kerralla en tee ainakaan samaa virhettä uudestaan.