Nyt tähän tulee loppu, mä en enää jaksa hakata päätä seinään samasta asiasta. Mun kumpikaan aikuisista koirista ei osaa esineruutua. Se on sääntö eikä poikkeus, ettei kokeissa esineet nouse. Ei muuta kuin sotasuunnitelman laatimiseen, Sara taitaa olla jo menetetty tapaus mutta ehkä Stepin kanssa on vielä toivoa..?

Noniin, oltiin siis siellä etsintäkokeessa lauantaina Stepin kanssa. Tuomarina Anni Rytkönen, oli kyllä varsin tiukka ja tarkka, aika eri linjaa kuin mihin olen pk-piireissä tottunut... Koe alkoi tottiksella. Stepsu tuntui ihan tosi hyvältä, eli ilmeisesti kannatti vaan vääntää siitä kyttäämisestä, koska nyt ei kyllä kytännyt yhtään! JES! Kaikki alkupään liikkeet meni hienosti, tasamaanoutoon asti kaikesta erinomainen tai erittäin hyvä, teki aivan oman osaamistasonsa mukaan. Hyppynoudossa sitten selvästi kummitteli edelleen se jälkikoe, jossa hyppyeste kaatui, menohyppy ok mutta takaisin tullessa arpoi ponnistuskohtaa ja pudotti kapulan. Annoin yhden lisäkäskyn "tuo" ja sillä sitten tuli, esteen yli paikaltaan ponnistaen :O Luovutus ihan ok, silti puutteellinen. Step selvästi tiesi tehneensä virheen, ja hyppy jäi kaivelemaan sen verran, että tuli sitten estenoudonkin takaisin hypyn kautta, tällä kertaa ihan reippaasti hyppäämällä. Luovutus tuli niin vinossa kulmasta (sieltä hypyltä tullessa) että toi sivulle, eli puutteellinen. Eteenmenossa vähän ennakoi maahanmenoa ja alkoi hidastaa vähän ennen käskyä, jatkoi kuitenkin aivan suoraan ja varmasti sellaista keskivertokoiran vauhtia loppuun asti, maahanmeno tosi nopea. Erittäin hyvä. Paikallamakuu oli erinomainen. Yhteensä 83p, eli aika roimasti rokotettiin noista esteistä...

DSC08829-normal.jpg

Makea kapulannosto Ruotsissa, kuva: Lea Rentsch

Seuraavaksi jälkimetsään. Stepin jana oli tosi lyhyen näköinen! Lähti supernätisti suoraan, jostain puolivälin paikkeilta poikkesi vasemmalle, ja hetken päästä nosti metsästä kuulakärkikynän! Pyysin tuomaan kynän mulle, kehuin ja lähetin uudestaan siitä mihin olin jäänyt. Lähti taas tosi hienosti suoraan, ja suurinpiirtein sen kynän kohdalta nosti jäljen oikealle, ja lähti sinne todella reippaan ja varman oloisena. Jäljesti ihan supernätisti, ja eka keppi nousi pian. Sitten mentiinkin pitkän matkaa niin ettei yhtään keppiä noussut, useampi kulma oli matkan varrella, ne meni hienosti kaikki. Kakkoskeppi nousi kuitenkin varmasti ehkä jostain 300m jäljen alusta. Kepin jälkeen Step vetäisi (ehkä jonkun heinän/pölyä?) jotakin nenään, ja piti aivan karmean kuuloista ryystämis-ääntä. Pysäytin sen ja annoin hetken hengähtää, yritin tutkia sen nenää, mutta mitään ei näkynyt. Jatkoi jäljestystä, ei enää ryystänyt, mutta ei myöskään kiskonut yhtä määrätietoisesti kuin yleensä, eli jotain siellä nenässä ehkä kuitenkin oli? Maasto oli tosi kuivaa ja risukkoista, eli hyvin saattoi olla kyllä jotain pölyä tai roskaakin. Kolmoskeppi ja neloskeppi nousi kuitenkin varmasti. Kynäepisodista ei vähennetty pisteitä (eikä kuulunutkaan, Stepsuhan teki aivan oikein, kun nosti jäljentekijän jättämän esineen) eli jäljeltä täydet 60p.

Seuraavana vuorossa oli tarkkuusetsintä. Alueelle mentäessä sieltä huudettiin "seuraava" samaan tapaan kuin haussa, ja Stepsu nosti hirveät kierrokset siitä... Ei onneksi kuitenkaan hämmentynyt niin paljoa, että olisi kuvitellut hakupistolle lähtevänsä, mutta työskenteli kyllä vähän ylivireisesti. Pari kertaa kävi vähän alueen ulkopuolella, mutta korjasi itse takaisin, kertaalleen kutsuin pois ettei tuhlaa aikaa alueen ulkopuolella ravaamiseen. Tarkisti selvästi molemmat paikat, missä edellisillä koirilla oli ollut esine, ja kun omasta esineestä sai hajun, niin paikansi nopeasti ja luovutti siististi. Pisteitä 19, en tiedä mikä sitten oli vialla... Tietääkseni koiraa saa ohjata käskyin ja lähettää uudestaan, ja jos koira itse tutkii alueen rajat ja osaa palata takaisin tallotulle alueelle, niin ei se siinä mitään virhettä tee.

Sitten hakumaastoon. Maasto oli vähän kummallinen, sellaisia risukasoja siellä täällä, vasen puoli rajoittui järveen ja oikea nousi rinteeseen. Lähetin ensin vasemmalle, sieltä tuuli sopivasti niin hyvin näki ettei siellä ketään ole, ei mennyt ihan viiteenkymppiin asti, mutta teki kauniin laatikkopiston. Sitten oikeaan etukulmaan, sinne upposi kyllä hienosti syvälle, kääntyi oikeaan suuntaan ja juuri kun olin huutelemassa pois kauniilta tyhjältä, sai hajun ja nosti ekan maalimiehen umpparista. Haukkui oikein hyvin, ja tuli yhdellä käskyllä sivulle, mutta kun maalimies nousi piilosta, meinasi mennä moikkaamaan, tuli kyllä takaisin kun käskin sivulle. Sitten jatkettiin, laitoin vasemmalle, ja nyt tuuli oli tauonnut sen verran, että upposi ihan reilusti syvälle, ja lähti vähän viistoon etukulman suuntaan tarkistamaan sitä aluetta, missä ei ekalla pistolla käynyt. Hieno tyhjä tähän, ja jatkettiin oikealle, sinne myös ihan nätti tyhjä. Sitten yliheitolla vasemmalle, ja tässä taas näki oikein selvästi, kuinka sai hajun, ja lähti jyrkästi takakulman suuntaan, ja hetken päästä sieltä kuuluikin haukku. Nyt oli piilollakin korrekti, pysyi sivulla kiltisti kun maalimies kömpi ylös. Mun mielestä oikein nätti suoritus, ja hämmästyttävän hyviä tyhjiä treenimäärään nähden! Pisteitä 68, tuomari vähensi siitä yhdestä hieman vinosta pistosta jolla meni osittain sille alueelle missä oli jo käynyt. 

Seuraavaksi pudotettu. Rata oli tosi helppo, koiran näki koko ajan ja se kulki melkein koko matkan vanhassa traktorinurassa. Valmisteleva osuus oli ihan nätti, pysyi tosi hyvin mukana, ja sivulla jopa istui, vaikkakin hitaasti! Nouto oli oikein kaunis, palautti sivulle (on kyllä opetettu tuomaan eteen...), mutta ei päästänyt irti :O Tai siis päästi, mutta ei heti käskyn saatuaan, vaan vasta kun kampesin esinettä sen kidasta ja tuijotin sitä pahasti. Pisteitä 19.

Viimeisenä esineruutu, ja vähän lannistunut fiilis jo, kun tiesin, ettei ykköseen ole mahdollisuutta ellei kaikki esineet nouse kun oli tiukka tuomari. Ja eihän ne nousseetkaan. Lähetin oikeasta etukulmasta, lähti vähän vinoon ulos alueelta, sieltä takarajalle, ja takarajaa pitkin vasempaan takakulmaan. Sieltä nosti ekan esineen. Lähetin uudestaan oikeasta etukulmasta, ja taas sama, eli kiersi alueen ulkopuolelta kulmaan, ja sieltä uudestaan sinne vasempaan takakulmaan, mistä oli jo nostanut esineen. Kutsuin pois, ja takaisin tullessa nosti keskeltä toisen esineen. Lähetin vielä uudestaan oikeasta etukulmasta, kun näin, ettei ole tutkinut sitä alueen laitaa ollenkaan, kun kiertää koko ajan alueen ulkopuolelta. Taas lähti ulos alueelta, nyt huusin pois ja laitoin uudestaan vähän keskemmältä, nyt pysyi sentään alueella ja jäi oikeaan etulaitaan pyörimään. Ei siinä kuitenkaan mitään ollut, ja aika loppui. Ärsyttävää! Esine jäi oikeaan laitaan, ei aivan kulmaan, eli olisi kyllä varmasti saanut hajun jos olisi suvainnut juosta sinne kulmaan suoraan, eikä kiertämällä alueen ulkopuolelta joka kerta, grrrrr! 19 pistettä, 21 olisi riittänyt ykköseen...

Yhteensä 268p ja EK3. Ei paljoa lohduta, ei me näitä turhia koulareita tarvita yhtään mihinkään. 

Nyt siis sotasuunnitelma esineitä varten:

Tavoitteena opettaa Stepille, että esineitä löytyy, kun juoksee sinne mihin lähetetään. Nenänkäyttöä pitää myös parantaa, Step on vähän turhan maavainuinen tähän, viipottaisi mielellään jälkiä pitkin

  • Esineitä voi laittaa vaikka ison kasan alueen yhteen kulmaan, ja lähettää sinne, jos menee suoraan, saa aivan varmasti hajun esineestä, jos menee johonkin muualle, niin siellä ei ole mitään, ja kutsutaan pois. 
  • Suoruutta lähetyksiin apuohjaajan kanssa, tämä tuntuisi toimivan ihan hyvin.
  • Esineitä voisi sijoittaa vähän irti maasta, jotta oppisi käyttämään ilmavainua paremmin
  • Nenänkäyttötreeniä partioinneilla, eli lähdetään yhdessä kävelemään ja Step saa löytää esineet "vahingossa" ja niistä isot bileet.