Ollaan tehty toki muutakin kuin janoja, mutta ajattelin nyt kirjoittaa erillisen jutun näistä, niin on helpompi kiteyttää koko homma yhteen ja samaan tekstiin.

Fisullahan on ollut ongelmana janalla kaahaaminen. Olen jotenkin vahingossa saanut Fisun kilahtamaan janalla, ja tämä on tapahtunut nyt kesän ja syksyn aikana, en muista, että olisi ollut tuollainen vielä esim. keväällä. Fisulla on aivan väärä asenne janalle lähtiessä, omasta mielestään se on lähdössä _juoksemaan_ ja lähtee niin kovaa kuin jaloistaan pääsee, välillä saattaa jopa lähtiessä päästää samanlaisen kiihkeän haukahduksen mitä pitää agilityssa :O Kyllähän se joo lähtee enimmäkseen suoraan, ja löytää sen jäljen, eli sinänsä kyllä tämäkin taktiikka toimii, mutta koska kisoissa tälläisestä tulee ihan varmasti menemään pisteitä ihan joka ikinen kerta, niin parempi koittaa muuttaa toimintamallia. 

Otettiin janatreeneihin käyttöön nyt kaksi uutta tekniikkaa, joita tarvittaessa yhdistän tilanteen mukaan:

1) Poistetaan mahdollisuus kaahailuun sillä, että jana on aivan olemattoman pituinen, ja jälki lähtee jana suuntaisesti, eli jos lähtee yhtään vinoon, ei osu jäljelle

2) Jos lähtee väärällä asenteella eikä nappaa jälkeä siitä mistä se lähtee vaan koittaa kaahata siitä yli, käsken heti maahan, ja saa lähteä vasta, kun lähtee rauhallisesti

Ollaan treenattu janaa nyt neljä kertaa tällä systeemillä, ja jana on joka kerta tehty tällä tavalla:

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202016-11-03%20kell

Jana siis on aivan lyhyt, vain muutaman metrin mittainen, ja jälki jatkuu janan suuntaisesti, ei 90 asteen kulmassa kuten kokeessa. Olen kävellyt janalle jälkeä tehdessä sivusta mahdollisimman isoin askelein, ja hypännyt viimeisen metrin, jotta jälki "lähtisi tyhjästä". Olen laittanut ekan kepin varsin pian, ehkä 15-50m päähän jäljen alusta, jotta joutuisi sen löytääkseen tarkentamaan jo heti alussa. Kaksi treeniä olen tehnyt pellolla, kaksi metsässä.

Ensimmäinen yritys tällä tavalla oli pellolla, ja aivan kamala. Jana oli tosi lyhyt, ehkä sen 2m, ja vanheni noin 45min. Fisu lähti aivan miljoonaa, ja just sen verran vinoon, että ei osunut suoraan janan suuntaisesti lähtevälle jäljelle, ja kun se juoksee niin kovaa, niin ehti jo jonnekin 20m päähän ennen kuin ehdin karjaisemaan maahan. Kutsui takaisin, nuhtelin, ja otin uuden lähetyksen. Nyt lähti varovaisemmin, suoraan, nappasi heti jäljen ja jäljesti nätisti! 

Toka yritys oli metsässä, jana vähän pidempi, joku 4m, ja vanheni tunnin. Tämäkin oli vielä tosi kamala, Fisu yritti moneen kertaan karata mun sivulta, karjaisin aina maahan ja jouduin ainakin kaksi kertaa ottamaan sen takaisin sivulle. Nuhtelin, mutta ei kyllä ottanut yhtään tosissaan. Sitten, kun lopulta lähti luvan kanssa, lähti tosi kovaa, mutta ihan suoraan ja nappasi jäljen heti, juoksi laukkaa ehkä ekat 10m jälkeä, mutta sitten vähän hidasti ja ekan kepin nosti hienosti vauhdista huolimatta.

Kolmas yritys myös metsässä, nyt jana joku 5m, vanheni 45min. Taas yritti kertaalleen karata, ja jouduin karjaisemaan maahan ja kutsumaan takaisin sivulle. Sitten kun lähti luvan kanssa, lähti ihan suht järkevästi, ei enää ihan niin miljoonaa kuin ennen, ja ekan kepin nosti hienosti.

Viimeisin, neljäs treeni taas pellolla, nyt jana jo vähän pidempi, lähemmäs 10m, vanheni 1,5h, ja nyt eka keppi oli vasta noin 150m pitkän jäljen päässä. Tämä oli nyt jo oikeasti hyvä! Lähti sivulta varovasti, ja teki sellaisen pienen nykäyksen/jarrutuksen, ihan kuin olisi odottanut jo, että kohta kuuluu tuttu karjaisu perästä. Kun mitään ei kuulunut, jatkoi ravilla, ja nappasi jäljen heti sen alusta ja jäljesti ihan tosi nätisti ja tarkasti koko jäljen!

Eteenpäin ollaan siis menty, jes! Jatketaan siis näillä, ja pikkuhiljaa pidennän janaa. Koepaikkaa ei saatu enää tälle vuodelle yrityksistä huolimatta, joten nyt saadaan ainakin rauhassa työstää tämä janahomma valmiiksi. Pidempiä jälkiä ei olla hetkeen tehty, mutta noiden janatreenien yhteydessä on aina ollut joku 100-200m pituinen jälki ja 1-2 keppiä, ja ne on sujuneet ihan hyvin.