Huomenna tulee ensimmäinen tokoloman viikko täyteen. Tiistaina pidettiin ihan täysin lepopäivä, ei tehty yhtikäs mitään. Keskiviikkona illalla käytiin Fisun kanssa Pukkilassa paimentamassa. Otettiin ensimmäisellä kierroksella "rata" läpi, eli pieni haku, poispäinajoa, peruskuljetusta ja häkitys. Haussa laitoin vasemman kautta, teki ihan hyvän kaaren ja jopa kuunteli nostossa! Matkaa ehkä 70m. Tuonti oli ihan hyvä ja suora. Tolpankierto ei meinannut millään onnistua, kun lampaita oli sen verran iso lauma (reilu 10) ja tulivat ihan mun jalkoihin kiinni. Poispäinajo noin isolla laumalla suoraan oli myös vaikeaa, kun liikkuivat leveänä rintamana ja aina toinen reuna porukasta meinasi lähteä vinoon. Fisu ei myöskään ajanut kovin hyvin suoraan, vaan jouduin koko ajan flänkkäyttämään sitä, ja meni aina vähän yli ja porukka kääntyi vastakkaiseen suuntaan vinoon. Peruskuljetus oli ihan kamalaa, puski koko ajan aivan liian lähelle lampaita, mur! Häkitys ei ollut varsinainen häkitys, avasin vaan häkin portin ja laitoin koiran lampaiden taakse, niin marssivat häkkiin ihan itsestään. Toinen kierros aloitettiin jaolla, ja sitten jatkettiin poispäinajoa pienemmällä porukalla. Nyt meni ihan tosi paljon paremmin, ja saatiin aika hyviäkin pätkiä. Lisäksi tehtiin peruskuljetusta, ja kun yritti taas puskea liian lähelle, annoin kuulla kunniansa, ja sen jälkeen muistui taas mieleen oikea etäisyys. Tehtiin ajoa laitumen reunoja pitkin, ja nyt jostain syystä toimi ihan tosi paljon paremmin kuin viimeksi! Päästiin monta sivua tosi hienosti suoraan, Fisu tajusi nyt kulkea oikealla paikalla vähän lampaiden sivussa, jolloin menivät suoraan eivätkä kääntyneet pois aidan reunalta. Lopuksi otettiin vielä pari lyhyttä hakua oikean kautta, niissä yritti jättää koko ajan vajaaksi! Käskyttämällä kyllä korjasi ja jatkoi kaarta.

2017-05-15Lillg%C3%A5rd-5887.jpg2017-05-15Lillg%C3%A5rd-6026-2.jpg2017-05-15Lillg%C3%A5rd-6084.jpg

Paimennuskuvat on Tiian ottamia kevään Lillgårdin treeneistä.

Torstaina treenattiin esineruutua pitkän tauon jälkeen. Talloin suunnilleen kisakokoisen ruudun, takarajalle laitoin kolme esinettä ja vasempaan reunaan lisäksi kaksi etuesinettä ihan lähekkäin, jotta ohi juostessaan Fisu saisi hajun edes toisesta. En ottanut Fisua mukaan esineiden vientiin, eli tehtiin ihan ilman apuja. Eka esine oikeasta reunasta takaata nousi tosi hyvin ja nopeasti. Keskiesine oli vähän pusikkoisemmassa paikassa, ja ei meinannut millään löytyä. En voinut antaa myöskään etsiä kovin vapaasti, kun vasemman reunan esineet oli sen verran lähellä, joten mentiin ottamaan hajuhaku esineestä. Ei meinannut millään löytää edes silloin, seistiin metrin päässä esineestä ja etsi vaikka kuinka kauan kaikkialta muualta paitsi esineen kohdalta. Vasemman reunan etuesineet meni sen sijaan hienosti, sai hajun etuesineestä täydestä vauhdista ja nosti, toisella lähetyksellä nosti vielä toisenkin etuesineen. Takaesine sen sijaan tuotti vaikeuksia, kun nyt meinasi jäädä siihen etuesineiden kohdalle pyörimään. Kannustamalla kuitenkin jatkoi matkaa etuesineiden kohdalta ja löysi viimeisenkin esineen. Myös Sara ja Stepsu saivat etsiä pari esinettä, hitsi miten iloisia ne olikin. Sara on kyllä edelleen todella lahjakas nenänkäyttäjä, se on selkeästi paras mun koirista esineruudussa. Harmi, kun en saanut sitä kisoissa oikein tekemään yhteistyötä mun kanssa, eikä tuonut aina esineitä vaikka saikin hajun.

Perjantaina treenattiin Fisun kanssa jälkeä. Mun kaikki jälkikamat on äidin luona Helsingissä ja itse olen nyt Sysmässä töissä, joten jouduttiin vähän soveltamaan varusteiden kanssa. Saran vanhat valjaat ja 5m flexi saivat kelvata :D Jälki oli noin 700m pitkä, vanheni vähän vajaan tunnin, keppejä 8, joista neljä pikkuista ja neljä normaalin kokoista. Osa kepeistä vaikeissa paikoissa, osa tavallisesti, jotta löytäisi edes jotakin. Kulmia kaksi, jana joku 20m ja lähti viistosti vasemmalle. Jana oli törkeän hieno, aivan piikkisuora ja nosti jäljen oikein, mutta meinasi hukata sen kaahottaessaan jo heti alussa. Sai kuitenkin onneksi kiinni jäljestä, ja ekat kaksi keppiä nousi hienosti. Eka keppi oli maahan haudattu pikkukeppi, toka ihan tavallinen isompi keppi. Kolmannesta kepistä olisi mennyt yli ihan törkeästi jäljen päällä, mutta otin takaisin ja käskin olemaan tarkempi, niin löytyi. Keppi oli pikkukeppi kaatuneen puunrungon vieressä, loikkasi vaan yli rungosta sen kummemmin tarkastamatta. Neljäs keppi oli korkean aluskasvillisuuden alla pienten risujenkin alapuolella, tästä olin erityisen iloinen, että löysi itse ilman apuja! Viides keppi oli maaston muuttuessa pusikkoisesta hyvin niukaksi, tässä kohtaa takerruin itse johonkin ja liina tyssäsi hetkeksi just pari metriä ennen keppiä, en tiedä olisiko muuten nostanutkaan sitä, koska näytti maaston muutoksesta innostuneena lisäävän vaan kaasua. Kuudes keppi oli tosi pian vitosen jälkeen pienessä käpykasassa, siinä ei mitään ongelmaa. Seiskakeppi oli taas pikkukeppi pienessä syvennyksessä, tästä olin myös iloinen, että nosti itse. Vika keppi oli ihan normikeppi ilman jekkuja, ja sai siitä hajun, mutta tosi kauan kesti paikallistaa. Voi olla, että olisi jatkanut matkaa jos en olisi itse hidastanut ja jäänyt odottamaan, että tarkentaa. 

Eilen ulkoilutin pitkästä aikaa kameraa, kun täällä Sysmässä on niin nättiä :)

IMG_1181.jpgIMG_1185.jpgIMG_1231.jpgIMG_1242.jpgIMG_1245.jpgIMG_1250.jpgIMG_1265.jpg

Tänään Fisulla alkoi juoksu. Väliä edelliseen tuli 8,5 kk eli pikkuisen vähemmän kuin viimeksi. Aika pienestä siis oli kiinni, että ei jouduttu MM-reissulla miettimään juoksunarttujuttuja :O

Tänään käytiin pitkällä metsälenkillä ja samalla reissulla otettiin taas esineitä. Nyt vietiin esineet yhdessä Fisun kanssa, ja ennen Fisun vuoroa Step sai käydä etsimässä pari esinettä ja vein Fisulle yhden esinen siltä salaa etuesineeksi. Fisu aloitti oikeasta kulmasta, sieltä takaa nosti tosi hienosti ekan esineen. Sitten keskelle, ja keskiesineen kanssa samassa linjassa oli etuesine. Etuesineestä paineli aivan vierestä ohi täysin reagoimatta, monta kertaa :( Takaesine kyllä löytyi. Löysi etuesineen vasta, kun oli tehnyt pari ylimääräistä "pistoa" ja huusin hiukkuisena Fisun takaisin, niin paluumatkalla olikin nenä auki. Kävin sitten viemässä toisen etuesineen ruudun vasempaan reunaan, jotta joutuisi uudestaan nostamaan myös edestä. Tämän Fisu saisi nähdä, vaikka yritin viedä esineen siltä salaa. Nyt juoksi nimittäin suoraan etuesineelle, ei aikomustakaan kaahottaa yli. Takaesineen kanssa kävi sama kuin torstaina, eli jäi sitten pyörimään siihen, mistä oli nostanut etuesineen, eikä meinannut irrota sen yli. Kannustamalla kuitenkin löytyi.