Jos viime viikko oli paimennusta melkein joka päivä, niin nyt ollaan keskitytty sitten aksaan :) Viime sunnuntaina oltiin vielä Somerolla paimennuskisoissa töissä, Fisu oli tolppakoirana 2-luokan ajan, ja hoitikin hommansa varsin mallikkaasti. Haki kisalampaat varikkokoiralta noin 50-70m päästä, ja kuljetettiin poispäinajolla tolpalle ja pidettiin siinä. Fisulla alkoi jo tämän muutaman haun mittaisen "treenin" aikana hakukaari taas aukeamaan, ilmeisesti se jokin loksahti taas kohdalleen ja parin ekan jälkeen teki ihan kivoja ja hyviä hakuja ja tosi rauhallisia nostoja. 1-luokan ajan oltiin varikolla, ja kuljetettiin lampaita vähän matkaa tietä pitkin kisapellolle, tai ajettiin tolppakoirille haettavaksi. Hyvin tuli treenattua "riittää" käskyä, eli Fisu joutui luovuttamaan lampaat toiselle koiralle.

Viime tiistaina käytiin Turussa Elinan aksatreeneissä. Teemana oli erilaiset ohjausvalinnat, ja tehtiinkin rata pätkissä niin, että tutustuttiin 10 estettä kerrallaan. Fisun kanssa ehdittiin hyvin tekemään kaksi kierrosta. Ekalla kierroksella testattiin viittä eri ohjausta ja kaikilla saatiin pätkä toimimaan hyvin. Oma ensisijainen valintani oli ihan hyvä ja onnistui kerrasta muuten, mutta jätti kepit kesken, muutaman palkkauksen jälkeen teki nekin nätisti. Toinen pätkä vaikutti tosi hankalalta, mutta ei sitä kuitenkaan ollut, kaksi peräkkäistä saksalaistakin onnistui ihan tuosta vain :O Uutena ajatuksena tuli kuuntelutreenin opettaminen koiralle, eli estehakuiselle koiralle voisi opettaa käskyn, joka tarkoittaa, että "tule heti ohjaajan luo äläkä tee mitään estettä matkalla". Fisu tuntui jotenkin aivan tosi kivalta ohjata, oli hyvin kuulolla ja kaikki onnistui. Aalla teki kerran hasardiloikan, karjaisin maahan ja tehtiin uudestaan, kahdella uusinnalla teki ihan ok. Aalla fokusta pitäisi kuulemma siirtää enemmän eteen, vilkuilee mennessään mua eikä keskity juoksemiseen. Tämä on varmasti seurausta siitä, että on tehnyt niitä hasardiloikkia ja olen joutunut niihin puuttumaan, ja on vähän epävarma. 

Torstaina käytiin sitten etupalkka-ajatuksella treenaamassa aata Tassukalliolla. Esteet on siellä korjattu jo pois, mutta muutama este on pienessä hallissa sisällä, ja pienen raahaamisen jälkeen sain aan niin, että sitä pystyi treenaamaan. Tehtiin pari ekaa toistoa niin, että palkka oli valmiina maassa ihan lähellä, ehkä 1m päässä aan reunasta. Näin teki tosi hyvin joka kerta. Sitten kokeilin ottaa vähän lisää vauhtia, vein Fisun hallin toiseen päähän ja hetsasin ja juoksin kilpaa. Näissäkin teki ok niin kauan kun pallo oli valmiina, mutta heti kun otin pallon pois ja koitin kovasta vauhdista ohjata putkeen, niin teki loikkia. En tajua, mitä tässä on tapahtunut, miksi Fisu on alkanut rytmittää askeleensa eri tavalla. Nyt täytyy vaan koittaa saada sille uudestaan iskostettua päähän oikea tapa juosta. 

Lauantaina jatkettiin aa-projektia Turussa Tsaun epiksissä. Ilmoitin Fisun molemmille radoille, joilla oli kontaktiesteet, ja ihan huvikseni pujottelukisaan. Eka rata oli kisaavien rata, aa tokavikana esteenä. Pyysin ratahenkilöä viemään pallon valmiiksi maahan aan jälkeen niin, ettei Fisu huomaa. Muuten itse rata meni kivasti, mutta keinun kontaktilta lähti vähän liukkaasti, niin siihen palautin. Aalla teki oikein hyvän suorituksen ja tuntui ilahtuvan pallosta. Toisella radalla aa oli harmillisesti jo ihan alussa, eli en tiedä, oliko Fisu yhtään kisafiiliksellä vielä siinä kohtaa, mutta tehtiin silti samaan tapaan pallolle juoksu, ja hyvin meni. Pujottelukisassakin käytiin, "radalla" oli kolme hyppyä ja kahdet kepit pitkänä suorana. Fisu taisi olla jo vähän väsynyt, kun ei karjunut yhtään kepeillä. Oli silti kaikkien säkäluokkien nopein. 

Eilen sitten viralliset aksakisat Tsaulla, ainoana tavoitteena tehdä kunnolliset aat, ja jos loikkaa, kävellään pois. Eka rata oli kiva hyppäri, oikein vauhdikas mutta ihan helppo. Fisse kolautti takajaloilla riman alas jaakotuksessa, ihan kun ei muka jaakotuksessa osaisi rimoja pitää :/ Muuten ihan nätti rata. Tässä video

Toka rata agirata, ihan kiva, ei mikään hirveän vaikea, ja aa kivassa kohdassa niin, ettei koira ehdi lataamaan mitään järkyttävää vauhtia siihen. Aa menikin sitten ihan hienosti, mutta vähän omat pasmat meni sekaisin kun olin jo henkisesti valmistautunut keskeyttämään :D Loivaan välistävetoon olin suunnitellut valssin, mutta aata ihaillessani myöhästyin enkä ehtinyt siihen, joten jouduin vaihtamaan extempore-poispäinkäännökseen. Vähän Fisu joutui jarruttamaan ja kysymään, mutta ihme kyllä selvitettiin ilman virheitä. Puomilla olin itse jossain kilometrin päässä takana ja siinäkin vähän kyseli ja kääntyi katsomaan, vaikka huusin vapautuskäskyn ja eteen. Yllättävän hyvä aika vaikka ei ollut mikään ihan täydellinen rata, ja sija 2./36 todella kovatasoisessa luokassa. Tässä video

Vika rata oli kans tosi kiva agilityrata, ei mitään ihmeellistä. Alussa onnistuin itse sähläämään takaaleikkauksessa, hätäilin ja Fisu kääntyi pois hypyltä. Keppien jälkeen tippui rimakin, tämäkin aivan mystisessä kohdassa, jossa ei ollut mitään syytä pudottaa. Aalle tuli nyt vähän kovempaa, mutta taas ihan siisti juoksu! Loppurata menikin ihan kivasti, ja olen erityisen ylpeä loppu"kaaren" jälkeisestä saksalaisesta, jonne uskalsin juosta rohkeasti ohjaamaan, enkä yrittänyt edes mitään nynnyilyä takaaleikkauksella tai valuvalla pakkovalssilla. Tässä video

Tässä muutama vauhdikas kuva lentokalasta :)

DSC_3703.jpgDSC_3709.jpgDSC_3710.jpg

Ollaan tokoiltu aksaamisen lisäksi kotipihassa ja möllikisoissa ratojen välissä Tsaun hallilla. Kotipihassa ollaan nyt Fisun kanssa pureuduttu seuraamiseen ja käännöksien jälkeisiin pysähdyksiin. Tuntuu menneen kivasti eteenpäin, enimmäkseen on nyt suora ja korrekti perusasennoissa, ja muutenkin seuraaminen tuntuu kivalta. Eteenlähetystä ollaan tehty myös, ja merkkiä valmiina olevalle palkalle. Tunnarin palautusvauhtia treenattiin vauhtipalkalla, kun se on ollut ehkä hiukan tahmainen. Hallilla käytettiin hyväski kuiva ja pitävä pohja, ja tehtiin pitkästä aikaa luoksetulon stoppeja. Ei ihan parasta Fisua, mutta ihan kohtalaisia kuitenkin. 

Stepille olen alkanut opettamaan oikealla puolella seuraamista rallytokoa ajatellen. Aluksi oli aivan käsittämättömän vaikeaa, Step ei suostunut olemaan sekuntiakaan "väärällä" puolella vaan kiepsahti selän takaa vasemmalle, mutta vähitellen se alkaa löytymään. Sara on treenannut kaukoja etujalkatekniikalla, ja äh, kun olisin tuon tajunnut sille alun perin opettaa! Asennonvaihdot löytyvät nimittäin aivan naurettavan helposti, ja muutaman yksittäisen ja vailla suunnitelmaa tehdyn treenin jälkeen kaukot näyttävät melkeinpä yhtä hyviltä kuin mitä ne olivat Saran vielä kisatessa tokoa.