Lauantaina treenattiin iltapäivällä Fisun ja muiden Puumalaisten kanssa ATD:n hallilla tokoa. Oli mukavaa päästä näkemään taas koko porukka samalla kertaa, ja on niissä edelleen tosi paljon samaa kaikissa. Fisu treenasi omalla vuorollaan eteenlähetystä seinää kohti, ruutua, seuraamista ja kaukoja. Eteenlähetyksessä tehtiin kerta lelulle, kerran lelua kohti mutta pysäytin ja palkkasin itse, ja kerran tyhjyyteen niin, että avustaja palkkasi. Meni tosi kivasti ja reippaasti ja joka kerta ihan suoraan. Ruudussa esittelin meidän ongelmaa, eli alkaa jarruttelemaan liian aikaisin. Kokeiltiin sitten sellaista, että avustaja heittää pallon ruudun taakse just ennen kun Fisu alkaa hidastamaan. Pienessä hallissa seinää päin tehdyssä ruudussa ei ehkä saatu kauhean hyvin tätäkään toimimaan, mutta päätettiin kokeilla myöhemmin uudestaan. Sitten seuraamista, otettiin vähän pidempiä pätkiä. Tuntui nyt taas aika ylivireiseltä, ja nyt oikeastaan ekaa kertaa sillä tuli myös etujalkojen pomppuja! Noh, näistä en ole kauhean huolissani, kyllä ne siitä tasaantuu. Muuten tuntui ihan kivalta, ei paina eikä oikeastaan edistäkään. Loppuun sitten kaukopohdintaa. Kokeiltiin takapalkalla niin, että takana oli kuppi, jonne laitettiin nameja yksi kerrallaan. Pystyi tekemään ihan kivasti ja rennosti takapalkan kanssa. Sen sijaan vaihtojen tekniikka ei edelleenkään ole hyvä. S-I vaihdossa hypähtää takajaloilla mihin milloinkin, välillä vaan ylöspäin, välillä eteen, välillä taakse. I-S vaihdossa pompun koko vaihtelee, välillä tekee tosi kivasti, mutta välillä tekee tosi ison pompun jolloin jää liian pitkäksi seisomaan ja kaikki muut vaihdot vaikeutuu, ja välillä taas tosi pienen pompun, jolloin seisomisasento näyttää vajaalta. Lisäksi m-i vaihdossa jää liian matalaan asentoon istumaan, ja tämä on ollut ihan täsmälleen samanlainen jo koko syksyn. Ei tunnu vastaavan mihinkään treeniin, ei auta vaikka kuinka tekisin kurre-asennossa istumista, se ei kuitenkaan kanna tähän. 

Tässä Tesun kuvaama video Puumalaisten treeneistä.

IMG_9840.jpg

Sunnuntaina oli sitten ohjelmassa T-pikkujoulutreenit Hyvinkäällä. Treenattiin yhdellä kentällä ja kaksi koiraa samaan aikaan, eli mukavasti saatiin häiriötä. Aloitettiin paikallaoloilla, lyhyt istuminen, sitten maahan ja siitä luokse. Maahanmenossa Fisu meni taas viereisen käskyllä, mur!! Tää on tosi hankala, kun en pystytä kunnolla treenaamaan tätä, pienellä porukalla treenatessa kun sama ihminen sanoo useamman kerran käskyn, niin ei reagoi niihin, mutta joka kerta tuollaisessa "oikeassa" ryhmäliikkeessä mokaa. Luoksetuloissa ei sen sijaan mitään ongelmaa, siinä ei reagoi viereisten käskyihin ja nyt lähti jo ihan reippaasti. Oma vuoro tehtiin kahdessa pätkässä, ekana tehtiin kiertohyppynoutoa. Vein kapulat Fisun nähden ja lähetin kiertoon, meni vasemmalle kapulalle, mutta ei ottanut ja totteli pysäytyskäskyä, ja uudella "takaa" käskyllä kiersi. Jee, kivaa huomata, että korjaukset alkaa toimimaan! Sen jälkeen kiersikin tosi hienosti, eikä enää reagoinut kapuloihin, vaikka vietiin ne kisamaisesti uudestaan. Kertaalleen kapulan tuonti molemmilta puolilta ilman kiertoa, hienosti hyppäsi molemmin päin. Sitten luoksetulon stoppeja avustajan kanssa, tässä näköjään tasapaino nyt lähtenyt toiseen suuntaan, eli ei meinannut tulla ollenkaan luokse kun avustajan kanssa olis ollut paljon kivempaa leikkiä. Stopit ihan hienoja, mutta meinaa kääntyä vinoon kun ennakoi takapalkkaa.

Toka kierros aloitettiin ruudulla, kokeiltiin nyt uudestaan edellispäivän treeniä, eli ruudussa avustaja palkkasi heittämällä lelun ruudun taakse. Nyt teki tosi kivasti, kun ruutu ei ollut ihan seinässä kiinni vaan pääsi juoksemaan ruudun läpi. Tehtiin kaksi kertaa läpijuoksuna, sitten kertaalleen annoin hakea oikean paikan. Vähän alkoi taas hidastamaan ennen ruutua, mutta myöhemmin kuin mitä on tehnyt tähän asti, eli ehkä tämä voisi toimia. Sitten seuraamista ja jäävien käskyjä häiriöinä. Vähän reagoi häiriökäskyihin muuttamalla rytmiä seuraamisessa, mutta ei sentään totellut... Sen sijaan istumista ei tehnyt, vaan seisoi (juuri oltiin sanottu seis-käskyjä häiriönä, eli taisi kuitenkin kuunnella niitä). Muut jäävät ok. Sitten tunnaria, pitkä rivi. Meni tosi kivasti, alotti tosin haistelun ärsyttävästi keskeltä eikä järjestelmällisesti jommasta kummasta reunasta. Tehtiin kaksi kertaa, molemmilla rauhallinen haistelu ja toi oman. Mikähän se yksi treenikerta oikein oli kun toi niitä vääriä, nyt on tehnyt taas monta treeniä tosi hyvin. Pitää ehkä koittaa ottaa esim. aksatreeneissä kun on tosi korkeessa vireessä, jos liittyi jotenkin siihen. Lopuksi vielä eteenmenoa lelulle eri kohdissa hallia. Tähän saatiin nyt tosi paljon häiriötä, kun lähetin esim. yleisöä kohti, aivan kierto-ohjatun esteiden ja toisten koirien ja ihmisten läheltä jne. Kertaalleen ei bongannut lelua ja lähti ihan vinoon, muuten meni hyvin. 

IMG_9806.jpg

Treenivuoron odottelu oli Fisun mielestä tyyyyyyylsää...

IMG_9808.jpgIMG_9810.jpg

Nyt se ei ainakaan paina! Huomatkaa n. 2cm väli kalan ja mun jalan välissä ;)

IMG_9838.jpgIMG_9839.jpg

Fisun siskolla Misulla oli astetta haastavampi tunnari:

IMG_9844.jpgIMG_9847.jpgIMG_9849.jpg

IMG_9803.jpg

Fisun mummi Rimma <3

Tässä koottuna ideoita, joita otamme mukaan omiin treeneihin:

  • ruudussa palkkausta ruudun taakse, ja palkan odotusta mun suunnasta pois. Avustaja voi palkata heittämällä lelun ruudun taakse joko vauhdista suoraan tai sitten oikean paikan hakemisen jälkeen. Mä voin itsekin heittää palkan ruudun taakse, ja vasta luvan kanssa saa ottaa. 
  • noutoon lisää voimaa vastustamisen kautta: eli koira hihnaan, ja avustaja tulee koiran perässä ja jarruttaa. Vasta kun vetää kunnolla hihnaa vastaan, päästetään irti ja saa tulla tuomaan. Tätä samaa voisi soveltaa myös ruutuun, eli ruutuun esim alusta, ja kun pyrkii kunnolla alustalle, niin saa mennä
  • kaukoihin palkan suunnan siirto joko Fisun etutassujen väliin, jolloin joutuu kumartumaan alaspäin ottamaan palkkaa ja siinä pitämään etujalat lähempänä vartaloa, tai sitten takapalkka niin, että se on vähän korotettuna maasta, esim. pöydällä tai tuolilla. Jos tästä ei ole apua, niin voisin ottaa avuksi jonkun riman/kosketusalustan, jolla saisin Fisun siirtämään etujalkoja taaemmas. S-I vaihdossa voisin opettaa nojaamaan painoa paremmin taakse, niin vaihto helpottuu ja takajalat pysyy paremmin paikoillaan. 
  • luoksetulon stopissa jos lähtee kääntymään, niin voisin vapauttaa sen takapalkalle juuri sitä toista kautta, kuin mistä itse haluaisi mennä. Välillä voisin myös palkata eteenpäin stopit. 
  • leluja pitäisi alkaa jättämään enemmän lojumaan pitkin kenttää. Tätä tehtiin viime keväänä, mutta nyt se on taas unohtunut!! Koiran pitäisi olla aktiivinen mua kohtaan eikä vaan odottaa aina lelua.